Stranica
Home > Ekonomija > Antić otkrio: Aneks s Rusima donosi nam 3 stvari

Antić otkrio: Aneks s Rusima donosi nam 3 stvari


Beograd — Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je da Aneksu ugovora o isporukama gasa Srbiji omogućava tri stvari.


Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug/AP/Yuri Kochetkov

Upitan ima li novca za gasifikaciju manjih gradova, posebno u zapadnoj i južnoj Srbiji, Antić kaže da je politika Vlade da se razvija unutrašnji gasnotransportni sistem u Srbiji i da se dovodi gas u u te krajeve gde se planiraju nove industrijske zone jer nijedan investitor ne može da udje u dogovor sa Vladom ako nema obezbedjenu infastrukturu. “Deo oko Loznice, Raški okrug, opštine Tutin, Novi Pazar i jug Srbije, to su projekti koji su prioritet”, kaže Antić.

Potpisani ugovor, objasnio je Antić, omogućava dodatne količine gase, dodatne tačke isporuke, pri čemu je kljucna tačka isporuke na srpsko-mađarskoj granici i elemenat ugovora koji omogućava da Srbija može da prodaje dodatne količine gasa.

Govoreći o gasnoj interkonekciji sa Bugarskom, projektu za koji je EU odobrila 49,5 miliona evra, Antić kaže da je to projekat o kome se dosta dugo govori i da je vlada u tome napravila progres.

“Mi smo sada u finalnoj fazi završetka “papiroloških stvari”, dozvole, pribavljanja zemljišta i stručnih stvari očekujem da ćemo se u 2018-oj približiti početku izgradnje. Puno toga planiramo sa ciljem da Srbija kada je gas u pitanju postane energetski bezbedna zemlja”, kaže Antić.

Budući da EU, MMF i Svetska banka zahtevaju da se zaštite najugroženiji pri plaćanju računa za struju, Antić kaže da se pokušava balansirati u okviru cena i mogućnosti građana.

“Jedno od tih rešenja je Uredba o energetski zaštićenom kupcu i pomoć koju mi iz budžeta dajemo za porodice koje objektivno najteže žive”, kaže Antić i dodaje da je ponosan na to što vlada pomaže svakog meseca 73.000 porodice.

U 2016-oj i 2017-oj budžet za to je znosio oko milijardu i 50 miliona, kaže Antić i dodaje da je toliko planirano i za 2018.

“Radimo analize sa Svetskom baknom koje će nam reći da li je potrebno menjati taj okvir i da li je potrebno dodati još neke ugrožene kategorije, ako kažu da jeste, mi ćemo to obezbediti”, rekao je resorni ministar.Izvorni link

Slični artikli

Top