Stranica
Home > Ekonomija > Berze nastavljaju pad, u Evropi živnule

Berze nastavljaju pad, u Evropi živnule


Beograd — Berzanski indeksi u Tokiju i Seulu opali su drugi dan zaredom posle rasta napetosti od nuklearnog programa Severne Koreje.


Izvor: Beta

Foto: Thinkstock

Na evropskim berzama zabeležen je blagi oporavak.

Nemački indeks DAX je u porastu od 0,7 odsto, francuski CAC 40 od 0,1 odsto, dok je britanski FTSE 100 u padu manje od 0,1 odsto.

Evrozona bi ove godine mogla da ima najveći privredni rast u poslednjih deset godina, saopštila je danas kompanija za finansijske informacije IHS Markit. S druge strane, privreda Velike Britanije gubi na snazi, pošto je rast u njenom uslužnom sektoru na najnižem nivou od septembra prošle godine.

Tenzije zbog nuklearne probe Severne Koreje tokom vikenda juče su negativno uticaje na azijske i evropske berze, dok je berza u Njujorku bila zatvorena zbog praznika. Južnokorejska mornarica danas je nastavila vežbe kao odgovor na nuklearnu probu Severne Koreje. Savet bezbednosti UN održao je hitnu sednicu povodom novih aktivnosti Severne Koreje, na kojoj su SAD ocenile da Severna Koreja traži rat.

Japanski Nikei 225 je pao 0,6 odsto, ;južnokorejski Kospi 0,1 odsto, dok je hongkonški Hang Seng porastao 1,1 odsto, a šangajski kompozitni indeks 0,4 odsto.

Cena referentna američke nafte, prema podacima Blumberga, porasla je za 1,4 odsto na 47,9 dolara po barelu, dok je nafta Brent poskupela za 0,6 odsto na 52,7 dolara po barelu.Izvorni link

Slični artikli

Top