Stranica
Home > Ekonomija > Grci nam traže 40 mil $, kako ćemo da vratimo?

Grci nam traže 40 mil $, kako ćemo da vratimo?


Komisija Vlade Srbije zvanično je počela pregovore sa grčkom kompanijom “Mitilineos” o dinamici otplate duga od 40 miliona dolara.


Izvor: Politika, Tanjug

(Foto: Thinkstock)

Reč je o isplati na ime odštete zbog neispunjavanja ugovora sa RTB Bor, piše “Politika” pozivajući se na izvor iz vlade.

Komisiju, koju je Vlada Srbije formirala pre desetak dana za pregovore sa grčkom kompanijom “Mitilineos”, čine ministar privrede Goran Knežević, ministar energetike Aleksandar Antić i predstavnici Ministarstva finansija, saznaje list.

S obzirom na to da je odluka Međunarodnog arbitražnog suda iz Ženeve, prema kojoj naša zemlja ovoj grčkoj kompaniji na ime odštete mora da plati oko 40 miliona dolara, izvršna i da na nju nema prava žalbe, predstavnici srpskih vlasti juče su i zvanično počeli pregovore o dinamici otplate ovog duga.

Reč je o ugovoru o preradi bakra, koji je RTB “Bor” sa ovom grčkom kompanijom potpisao još za vreme vlasti Slobodana Milošević, a koji nikada nije ispunjen. Kako kaže izvor “Politike” iz Vlade Srbije, u petak je održan prvi sastanak komisije za pregovore sa advokatima grčkog “Mitilineosa”.

Krajem sledeće nedelje očekuje se da se predstavnici ove grcke kompanije sa predstavnicima srpskih vlasti dogovore plan otplate ovog duga. Vladi je 5. januara stigao dopis u kome kompanija “Mitilineos” podseća Srbiju na neizmirene obaveze. Osim toga, vlastima se stavlja do znanja da svaki dan neizvršenja ove odluke košta skoro 3.000 dolara.

Od stupanja na snagu odluke arbitražnog suda 19. oktobra 2017. godine, do danas Srbija je, na ime kamata, dužna više od 200.000 dolara. Saradnja te grčke kompanije i RTB Bor počela je 1996. godine, ali je zbog sankcija formalizovana dve godine kasnije.

Ugovor o višegodišnjoj poslovnoj saradnji dve korporacije potpisan je 1998. Grčka kompanija obavezala se da će RTB Boru isporučivati 100.000 koncentrata rude za preradu i oko 3,5 tone cinka neophodnog za borsku proizvodnju. RTB Bor da će grčkom partneru isporučivati od 1.500 do 1.600 tona bakra i proizvoda na bazi bakra mesečno. Kako navodi “Politika”, ovaj deo ugovora borska kompanija nije ispoštovala.

Od 2004. do 2016. RTB Bor je bio zaštićen od prinudne naplate na osnovu uredbe Vlade Srbije kojom je počelo restrukturiranje RTB. Međutim, “Mitilineos” je 2005. pred Međunarodnim arbitražnim sudom u Ženevi tužio Srbiju, piše “Politika”.Izvorni link

Slični artikli

One thought on “Grci nam traže 40 mil $, kako ćemo da vratimo?

  1. KOJA RAVNODUŠNOST?

    Državna “ljubav” od 40 miliona evrića nije skupa, a zašto? Pored onolikog hvaljenog profita kojeg ostvario RTB Bor u protekloj godini (ministar je rekao da je 55 miliona evra), a država se optužuje, zbog garancije, da grčkom Mitilineosu duguje 40 miliona evra i svakog dana do ispunjenja obaveze građane Srbije košta 3000 evra. Sadašnje vlasti optužuju za takvu transakciju jednu od pređašnjih vlasti. Zaboravili da sadašnji čelnik RTB Bor, gospodin Spaskovski i tada, jer on zna gde u svakom momentu da se usidri ili preleti, je bio član menadžmenta RTB Bor u vreme aranžmana sa Mitilineusom, ako već nije zaboravio. Pitam njegovog mentora ΛV zašto dozvoljava, pored onoliko hvaljenih rekorda u proizvodnji bakra i profita i ostalih čarobnih i veličanstvenih uspeha kompanije RTB Bor, još uvek vezan za bednog budžeta države , da se i taj dug prebije na leđa jadnih, bednih i gladnih penzionea i ostalih građana. Pored toga, ostaju obaveze za izgradnju fleš peći u topionici i fabrike sumporne kiseline, zatim dugovanja prema Debisu, Glenkoru i ostalih. U ovim uspesima nisam naveo krađu zlata i zamuljenog zlatnog mulja, muljanje mutnom vodom sa bakrom, netransparentne trajektorije para i ostalih dobara RTB Bor. Ako ova dugovanja su presudna za privatizaciju RTB Bor, a nisu, onda možda i ima opravdanja. Ambicije menadžmenta RTB Bor i osobe iz vlasti su nezasite i bez limita?

Odgovori

Top