Stranica
Home > Ekonomija > Izneverena očekivanja, već treći mesec

Izneverena očekivanja, već treći mesec


Kineska inflacija fabričkih cena stagnirala je u julu treći mesec uzastopno, saopštila je vlada u Pekingu.


Izvor: Tanjug

Foto: Thinkstock

To je blago ispod očekivanja eksperata koji upozoravaju na dalje usporavanje rasta druge najveće svetske ekonomije.

Indeks proizvođačkih cena porastao je u julu za 5,5 odsto na godišnjem nivou, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, što je na istom nivou kao u prethodna dva meseca, ali ispod prognoza ekonomista koji su u anketi “Blumberga” predviđali da će iznositi 5,6 odsto.

Analitičar DŽulijan Evans-Pričard iz kompanije Kapital Ekonomiks kaže da se mirovanje proizvođačkih cena “izgleda u celini duguje nedavnom oporavku domaćih cena čelika, za koje je po našem mišljenju mala verovatnoća da će se održati”.

Kineske cene čelika porasle su u julu, što je dovelo i do uspona cena na svetskom tržištu čelika, saopštilo je Udruženje industrije gvožđa i čelika u Kini.

Istovremeno, opšta inflacija merena indeksom potrošačkih cena (CPI) zabeležila je u julu rast od 1,4 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, što je blagi pad u odnosu na junski nivo od 1,5 odsto.

Inflacija potrošačkih cena je “generalno stabilna”, naveo je analitičar Državnog zavoda za statistiku Šeng Guoking u saopštenju, dodajući da su visoke temperature i obilne kiše ovog leta podržale cene povrća i jaja.

Podaci o inflaciji dolaze dan nakon objavljivanja pokazatelja o rastu kineskog izvoza i uvoza, koji su takođe su značajno usporili u julu.Izvorni link

Slični artikli

Top