Stranica
Home > Ekonomija > NBS: Devizne rezerve u novembru 10,1 mlrd EUR

NBS: Devizne rezerve u novembru 10,1 mlrd EUR


Beograd — Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju novembra iznosile su oko 10 milijardi i 105 miliona evra, što je za 655,4 miliona evra manje nego u oktobru.


Izvor: Beta

Foto: Thinkstock

Taj iznos deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 194 odsto i oko šest meseci uvoza robe i usluga i gotovo dvostruko je više od standarda, saopštila je NBS.

Devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima (neto devizne rezerve) iznosile su na kraju novembra osam milijardi i 379 miliona evra i za 656 miliona evra su manje nego prethodnog meseca.

Smanjenje i bruto i neto deviznih rezervi je u potpunosti rezultat smanjenja javnog duga, odnosno razduženja države u iznosu od 655,9 miliona evra po osnovu dospeća državnih hartija od vrednosti (evroobveznica) emitovanih na međunarodnom finansijskom tržištu u novembru 2012. godine, navodi se u saopštenju NBS i dodaje da je ;povećanje deviznih rezervi u prethodnih šest meseci u ukupnom iznosu od milijardu i 351,1 milion evra bilo dvostruko veće od njihovog smanjenja u novembru.

Trgovina devizama na međubankarskom deviznom tržištu u novembru iznosila je 965,7 miliona evra i bila je za 307,9 miliona veća nego u prethodnom mesecu. U prvih jedanaest meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno šest milijardi i 68,5 miliona evra.

U novembru je dinar nominalno oslabio u odnosu na evro za 0,1 odsto, a NBS je intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 185 miliona evra i prodajom 105 miliona evra kako bi ublažila prekomerne kratkoročne dnevne oscilacije kursa.Izvorni link

Slični artikli

Top