Stranica
Home > Ekonomija > Nude velike svote novca da dođu srpske firme

Nude velike svote novca da dođu srpske firme


Beograd — Potpredsednik Bolivije Alvaro Garsija Linera ponudio je Srbiji da u La Pazu otvori kancelariju da bi bila veza između srpskih firmi koje bi radile u ovoj zemlji


Izvor: Tanjug

Foto: Thinkstock

Kancelarija bi bila i veza između vlasti Srbije i Bolivije.

Zamenik bolivijskog predsednika, legendarnog levičara Eva Moralesa, tokom nedavnog boravka u Beogradu je u razgovoru sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem ponudio velike svote novca za dolazak srpskih firmi na tržište Bolivije, kaže u razgovoru za današnju “Politiku” Žana Petković Kuljača de Rodriges, počasni konzul Srbije u ovoj zemlji koja je prisustvovala razgovoru dvojice zvaničnika.

“Potpredsednik je ponudio mnogo para, takoreći ceo svoj budžet za sledeću godinu, ali je samo tražio da otvorimo kancelariju u prestonici La Pazu i to što brže. Boliviji su potrebne firme koje bi radile na izgradnji hidroelektrana, bolnica u prigradskim sredinama, puteva, mostova. On je otvoren za saradnju, jer se naše dve zemlje bilateralno dugi niz godina pomažu, a Bolivija ima nedvosmislen stav povodom pitanja kosova”, kaže konzul Srbije.

Kako ističe, Linera je prvi zvaničnik na visokom nivou koji je posle 1960. godine došao u Srbiju, dok je poslednji značajan političar iz Beograda u Boliviji bio Koča Popović.

“Potpredsedniku Bolivije mnogo zapadni privrednici dolaze na noge, jer ova zemlja ima zlato, srebro, rudu. Nedavno su bili predstavnici 18 nemačkih firmi. A sada on dolazi kod nas i kaže: “Hoću ovo vama da dam jer vi ste socijalisti. Kada sam išao u školu sanjao sam da dođem u Beograd, vi ste meni bili ideal marksizma”, priča konzul Srbije.

Ona je ukazala da Bolivija ima najveće rezerve retkih metala, kao i da ima potpisane ugovore o prodaji gasa regionu, pa tamo stižu injekcije stranog kapitala.

“U Boliviju sada dolazi mnogo ljudi, pogotovo iz Kine”, rekla je Žana de Rodriges.Izvorni link

Slični artikli

Odgovori

Top