Stranica
Home > Ekonomija > Obilaznica, ali stvarno – B92.net

Obilaznica, ali stvarno – B92.net


Otvaranjem radova na preostalim segmentima sektora B Obilaznice oko Beograda nedavno je pokrenut jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata u glavnom gradu


Izvor: Beobuild

Foto: Beobuild

Iščekivanje i nepoznanice dugo prate ovaj autoput, pošto je komercijalni ugovor sa izvođačima potpisan je još u novembru 2016. godine.

Prvobitni planovi podrazumevali su početak radova još 2017. i završetak tokom 2020. godine, međutim taj cilj nije ostvaren. U međuvremenu završeni su pripremni radovi – izgrađeno je radničko naselje, pripremljen teren za deponovanje materijala, da bi konačno u julu i zvanično počela gradnja. Odalaganja na početku projekta dovela su do blagog pomeranja krajnjeg roka, pa se umesto 2020. kao krajnji rok sada pominje jul 2021. godine.

Videćemo kako će se stvari dalje odvijati, pošto je zbog nerešenog finansiranja pitanje krajnjeg roka još uvek otvoreno, podseća portal Beobuild. Naime, ugovor o kreditu za ovu deonicu još uvek nije zaključen, što ostavlja mogućnost da tokom izvođenja dođe do novih odlaganja. Za sada radovi se izvode učešćem budžeta Republike Srbije, ali će dinamika izvođenja biti ugrožena ukoliko se zajam ne realizuje do kraja godine.

U tom slučaju narastao rok od 36 meseci bio bi dodatno produžen. Projekat inače vredi 207 miliona evra, a finansira se 85% kreditom kineske EXIM banke i 15% iz državnog budžeta. Važno je napomenuti da je ovo prvi kredit neke evropske zemlje u kineskim juanima, što je donekle i uticalo na dosadašnje trajanje procedura. Radove na preostalim segmentima sektora B Obilaznice izvodiće kineski “Power Construction Corporation of China“ i azerbejdžanski “Azvirt“.Izvorni link

Slični artikli

Top