Stranica
Home > Ekonomija > Očajni vape: Radnici iz uvoza, početnici, sve može

Očajni vape: Radnici iz uvoza, početnici, sve može


Zagreb — Udruženje ugostitelja Zagreb zatražilo je hitnu pomoć od resornih ministarstava radi uvoza kvalifikovane radne snage, ali su im odbili zahtev.


Izvor: Jutarnji list

Foto: Thinkstock

“Traži se konobar/ica za rad u caffe baru u kojem se ne puštaju cajke. Ekipa je pristojna, nema incidenata, zasad nedelja neradna, ugodan radni prostor, gazda koji ne gnjavi, itd, itd… Sve što se traži je da ne tipkate na mobilni svih 8 radnih sati, tu i tamo ispraznite koju pepeljaru i da znate skuvati kavu. Ako ne znate, mi ćemo vas naučiti. Dakle, morate biti odgovorni i voleti svoj posao, sve ostalo je manje važno. Radno iskustvo nije bitno, sve se nauči u hodu. Ne tražimo nuklearnog fizičara.”

Ovo je jedan od sve brojnijih oglasa za radno mesto konobara, koji je objavio Milan Stojisavljević, vlasnik kafića Sjenica u Dubravi. On je jedan od stotina očajnih vlasnika ugostiteljskih objekata u Zagrebu koji mesecima ne može da nađe konobara, pa pokušava da ih privuče primamljivim rečima. U početku je još i birao, ali sada bi, kaže, zaposlio svakoga ko mu dođe i pokaže samo malo zanimanja za posao.

“Najpre sam insistirao na konobarici, ali su mi se u 95 odsto slučajeva na oglas javljali muškarci. S vremenom sam shvatio da su muški konobari bolji, jer su manje zahtevni. Konobarice koje sam dosad imao većinom su radile mesec do dva i zatim bi otišle. Sada radim i ja dok ne nađem nekoga. Ne tražim iskustvo jer imam dobre goste koji tolerišu pogreške. Plata je oko 4.500 kuna (600 evra)”, rekao nam je Milan.

Iste vapaje za najtraženijim zanimanjem u Hrvatskoj, što potvrđuje i statistika Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, čuli smo od mnogih ugostitelja koje smo zvali i obišli. Uverili smo se tako da problem manjka radnika u ugostiteljstvu nemaju samo destinacije na jadranskoj obali u sezoni, nego i hrvatska metropola, u kojoj, iz godine u godinu, prema dvocifrenim procentima raste broj turista, a time i ugostiteljskih objekata.

Priučeni

Još gora iskustva ima Ljubinko Samardžić, vlasnik kafića Anči na Trešnjevci, koji nas je molio da objavimo njegov vapaj, u nadi da će tako možda ipak naći radnika. “Užas, užas, užas! Niko se ne javlja na oglas. Pre tri do četiri godine još se mogao naći neko, ali poslednje dve godine je katastrofa. Pogotovo leti se ne može naći niko. Ne znam, valjda su ljudi otišli u inostranstvo ili naseli na lepa obećanja za rad na obali”, tvrdi Ljubinko

Brojevi su alarmantni – trenutno u Zagrebu nedostaje čak 1.000 profesionalnih konobara. Dakle, ne priučenih, nego onih koji su završili taj smer u ugostiteljskoj školi. Taj podatak otkrio nam je Franc Letica, čelnik Udruženja ugostitelja Zagreba.

“Samo u Zagrebu trenutno nedostaje, prema upisima ugostiteljskih objekata koji pristižu u sve većem broju, 1.150 ugostiteljskih radnika, od kojih 1.000 konobara, 100 kuvara i 50 poslastičara. Poslali smo upit berzi rada, Ministarstvu rada i Ministarstvu turizma da pod hitno nešto učine, ako ništa drugo, da povećaju kvotu uvozne kvalifikovane radne snage. Ističem da mora biti kvalifana jer nekvalifikovane imamo dovoljno. Ali stigao nam je odgovor da jednostavno nema ljudi! Nemamo izučenih konobara koji su izašli iz ugostiteljske škole, nego samo priučenih. Mladi ljudi jednostavno se ne žele školovati za konobare jer znaju da taj posao mogu naučiti u nekom kafiću za dve nedelje”, otkriva Letica.

Drugi je problem, ističe, PDV u ugostiteljstvu, zbog kojega jedva opstaju. Letica upozorava da je nužna poreska reforma po kojoj PDV za ugostitelje treba smanjiti sa sadašnjih 25 na 10 odsto.

“U suprotnom, ugostitelji više neće moći plaćati radnike i propast će, a to je loše za ugostiteljsku ponudu u Zagrebu, ali i za celu Hrvatsku”, tvrdi Letica.

U nedostatku profesionalnih kadrova, ugostitelji se u sve većoj meri okreću priučenim mladićima i devojkama, čemu svedoči sve više oglasa u kojima poslodavci ističu da ne traže nikakvo iskustvo i da će ih sami naučiti poslu.

Situacija se, tvrde ugostitelji, dodatno pogoršala u poslednje dve godine.

“Poslednjih godinu i po je haos. Nema konobara. Ne znam što se događa, ili su otišli van iz Hrvatske ili ih jednostavno nema. Govorim o pravim, izučenim konobarima. Zato sam odustao od potrage za njima i odlučio zaposliti bilo koga bez ikakvog iskustva u tom poslu. Uprkos tome, ljudi se ne javljaju na oglas. A nudim im besplatno školovanje!”, tvrdi vlasnik Culto bara u Strojarskoj ulici.

Iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje odgovaraju nam da se u Zagrebu tokom juna ove godine tražilo 109 radnika zanimanja konobar, u junu 2016. godine 107, a u istom mesecu 2015. godine 77 konobara. I to dokazuje da ugostitelji ne polažu mnogo nade da će naći konobara preko berze.



Izvorni link

Slični artikli

Top