Stranica
Home > Ekonomija > “Sa 143 RSD nastavak preživljavanja”

“Sa 143 RSD nastavak preživljavanja”


Minimalna cena rada od 143 dinara po satu predstavlja očekivani nastavak života u bedi i siromaštvu, ocenili su Udruženi sindikati Srbije Sloga.


Izvor: Beta

Foto: Thinkstock

“To je odluka predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji prikriveno metodom kancelara nastavlja da upravlja vladom i državom, mimo svojih ovlašćenja, direktno kršeći Ustav Srbije”, ocenjuju u tom sindikatu.

“Jedan od očiglednih dokaza za to je da zakazana konferencija za štampu Socijalno-ekonomskog saveta nakon sednice nije održana, ali je najavljeno da će se večeras građanima putem državne televizije u direktnom prenosu obratiti predsednik države, koji će očigledno komentarisati odluku da se minimalac od 2018. godine poveća za 13 dinara po satu”, navodi se u saopštenju “Sloge”.

Kako je navedeno, sa povećanjem minimalne zarade od 10 odsto većina radnika u Srbiji će da “preživljava”.

Sindikat “Sloga” je ukazao da su plate radnika u Srbiji najmanje u odnosu na evropske države, pa čak i niže nego u većini afričkih zemalja.

Istaknuto je da posebno zabrinjava to što se statistika prosečne zarade u Srbiji i broj zaposlenih “fingiraju na način kojoj vlasti odgovara, bez ikakve moguće kontrole i provere istinitosti, dok su debate o objektivnom i stvarnom socijalnom položaju radnika postale nemoguće, jer se svaka dobronamerna kritika po inerciji doživljava kao kritizerstvo, napad na vlast i samu državu”.Izvorni link

Slični artikli

Odgovori

Top