Stranica
Home > Hronika > Četiri hica u mladog advokata (FOTO) | Hronika

Četiri hica u mladog advokata (FOTO) | Hronika


ADVOKATSKI pripravnik Nemanja Stojanović (26) iz Jagodine ubijen je u klasičnoj sačekuši ispred ulaza u zgradu u kojoj je stanovao u Ulici braće Dirak jutrOS oko 2.45. Ubica je sinu jednog od najpoznatijeg jagodinskog advokata Milovana Mikija Stojanovića ispalio najpre dva metka u grudi, a zatim još dva u glavu.

Prvi rezultati istrage pokazuju da je ubica sačekao mladog advokata sakriven ispred ulaza u zgradu, a zbog velike količine krivi na pločniku, pretpostavlja se da je prvi hitac Nemanju pogodio u srce ili arteriju. Niko od stanara ništa nije čuo ni video.

Prijatelji mladog advokata u šoku su zbog užasne vesti, a svi koji su ga poznavali zanemeli su od bola. Kažu da je bio retko dobar, pošten, ambiciozan i uvek nasmejan mladić. Radio je kao advokatski pripravnik u kancelariji svog oca Milovana. Za nekoliko nedelja trebalo je da polaže pravosudni ispit, kao veoma ambiciozan advokat, pa su mu mnogi predviđali blistavu karijeru u pravosuđu. Imao je i verenicu iz susednog grada i planirali su svadbu.

– Bio je mladić velike energije, lep, elokventan, sa željom da se dokazuje… Šta se isprečilo na tom putu niko sad ne zna – kaže Nemanjin prijatelj i dodaje da on nije imao neprijatelje. Jagodinski i pomoravski advokati obustavili su danas rad zbog svirepog ubistva mladog advokata. Oni su održali protest ispred Višeg suda i pozvali državne organe da što pre razreše slučaj.

– Ovo je strašna tragedija koja nas je pogodila lično, ali i celu našu profesiju – izjavio je danas advokat Momčilo Jovanović, član Programskog saveta Advokatske akademije Srbije. – Reč je o detetu koje je ubijeno na pragu svoje kuće bez ikakvog znanog ili neznanog razloga. Siguran sam da on nije mogao da bude povod, a ni njegovi roditelji. Smatramo da treba da budemo zaštićeni kao branša, kao advokati. Nečuveno je, jer se zaista radi o mnogo mladom kolegi, koji nije imao nikakve probleme ni sa kim. Najbolji dokaz je veliki broj okupljenih advokata na ovom protestu.

Pročitajte još: KRVAVA NOĆ U NOVOM BEOGRADU: Mladiću u parku prišao muškarac i pucao u njega

On je dodao da su se advokati Pomoravlja, odnosno članovi Advokatske komore Kragujevac, samoinicijativno okupili ispred zgrade Višeg suda u Jagodini, a da će Komora da odluči da li će obustaviti rad do otkrivanja počinioca ili do rešenja celog slučaja. Jovanović je još rekao da su iformaciju o Nemanjinom ubistvu prenosili “od usta do usta” i da nisu dobili nikakav zvanični dokument od državnih organa.

– Niko više nije bezbedan. Tragično je za celo pravosuđe, jer se pitamo da li smo bezbedni u svom poslu. Radimo različite teme koje su škakljive i u kojoj je uvek jedna strana nezadovoljna. Zato je veoma bitno da ovaj slučaj bude rasvetljen i da se poveća nivo bezbednosti svih zaposlenih u pravosuđu – ocenio je advokat iz Paraćina Dalibor Mitić.

I advokatski pripravnik Marija Milošević kaže da su u strahu za svoju budućnost, jer je pravosuđe njihova profesija, a oni se ne osećaju zaštićeno. Kao i njene kolege, i ona je u šoku, jer ne može da veruje da je ubijen divan momak, odan prijatelj, dobar kolega.

foto Z.G.


PROTEST NA DAN SAHRANE

ADVOKATSKA komora Srbije pozvala je danas sve advokate na jednodnevni protest – obustavom rada u petak 15. septembra, na dan sahrane advokatskog pripravnika Nemanje Stojanovića.

Advokatura Srbije organizovanjem protesta sa obustavom rada želi da ukaže da su napadi na advokate, njihovo teško povređivanje i lišavanje života nedopustivi, kao i da posebno osuđuje to što veliki deo ovih zločina nije razjašnjen niti su učinioci kažnjeni, navodi se u saopštenju.


FejsbukIzvorni link

Slični artikli

Odgovori

Top