Stranica
Home > Hronika > Fioke pune tajnih optužnica protiv Srba | Hronika

Fioke pune tajnih optužnica protiv Srba | Hronika

OSNOVNI sud u Prizrenu odredio je u sredu jednomesečni pritvor sedamdesetpetogodišnjem Bogdanu Mitroviću, raseljenom licu iz okoline Mušutišta, koji je uhapšen u ponedeljak nedaleko od Suve Reke po nalogu tužioca kosovskog Specijalnog tužilaštva. Prema rečima advokata Dejana Vasića, optužnica protiv Mitrovića je usledila posle prijave njegovog komšije u maju 2017. godine, koja ga povezuje sa navodnim događajima iz rata 1999. a za koje Specijalno tužilaštvo Kosova smatra da imaju elemente ratnog zličina protiv civilnog stanovništva.

Tokom saslušanja u sredu pred sudijom Osnovnog suda Mitrović je sve optužbe odbacio kao netačne. Mitrović će, prema odluci suda, biti prosleđen u zatvor u Podujevu, što je još jedna nelogičnost u ovom procesu, jer je ovaj zatvor predviđen za optužene za najteže zločine.

Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Mitrovića 18. jula ove godine, zbog kako se, navodi, krivičnog dela ratni zločin protiv civilnog stanovništvva.

Porodica Bogdana Mitrovića šokirana je time što mu je određen jednomesečni pritvor. Oni ponavljaju da nikakvog razloga nije bilo ni za hapšenje ni za pritvor, jer nikome ništa nije skrivio niti je učestvovao u ratnim dejstvima na Kosovu.

Srbi iz Mušutišta navode da je Mitrovića prijavio komšija Đeljajdin Bućaj, referent za povratak u Suvoj Reci, koji je uzurpirao njegovu imovinu i ucenjivao ga da je proda.

Istovremeno, srpski advokati u pokrajini opominju na postojanje tajnih spiskova odnosno optužnica protiv Srba sa Kosmeta, ali srpski pravosudni organi niti srpski advokati nisu upoznati sa brojem tih optužnica.

TEŠKI ZATVORSKI USLOVI ADVOKAT Dejan Vasić opominje da je njegov branjenik Bogdan Mitrović težak dijabetičar i da je prebacivanje u zatvor kod Prizrena nedopustivo. Inače, iako se iz Euleksa povodom Mitorivićevog hapšenja nisu oglašavali, nezvanično se moglo čuti da je Euleks zahtevao da Mitorivić bude prebačen u zatvor u Grdovcu kod Podujeva umesto u Kosovsku Mitrovicu, što se, imajući u vidu njegovo zdravstveno stanje, očekivalo.

– Mislim da u fiokama Specijalnog tužilaštva Kosova već postoje pripremljene optužnice protiv Srba koje se aktiviraju s vremena na vreme, baš kao što se to desilo sa Mitrovićem, kada se sasvim neočekivano pokazalo da je on na optužnici – ističe za naš list advokat Ljubomir Pantović. On je uveren da su optužnice iskonstruisane sa ciljem da zastraše Srbe, pogotovu što se aktiviraju sporadično kako bi efekat zastrašivanja bio što veći.

Istovremeno, iz Kancelarije za KiM ističu da se određivanjem pritvora od 30 dana Bogdanu Mitroviću, pokrajinsko pravosuđe priključilo kampanji zastrašivanja srpskog naroda, odnosno da je još jednom potvrdilo da nije spremno i doraslo da samostalno deli pravdu.

– Odmah po hapšenju, Kancelarija je protestovala kod međunarodnih misija, upozorivši da su optužnice za navodne ratne zločine godinama instrument kojim se vrši opstrukcija povratka interno raseljenih lica, a uzurpatorima srpske imovine pruža otvorena institucionalna podrška – navode iz Kancelarije za KiM. Dodaju da je od međunarodnih instanci, pre svega Euleksa, zatraženo da preduzmu mere kako bi se sprečili progon i maltretiranje nevinog čoveka, kao i da postoje jasne indicije da je ovde reč o političkoj i kriminalnoj instrumentalizaciji pravosuđa.

Pročitajte još:

HAPŠENjE SRBINA KOD SUVE REKE: Kriv je jer nije dao imanje

Komentar: KrivicaIzvorni link

Slični artikli

Top