Stranica
Home > Lifestyle > Koja je razlika između atomske i hidrogenske bombe? – Nauka – Život

Koja je razlika između atomske i hidrogenske bombe? – Nauka – Život


Severna Koreja ističe da je proba hidrogenske bombe bila pravi uspeh jer su prvi put uspeli uspešno da je detoniraju. Ipak, neki eksperti smatraju da su Severnokorejci testirali “napredniju“ atomsku bombu. Evo koja je razlika između jedne i druge.


Izvor: B92

foto: getty

Kako funkcioniše nuklearno oružje?

Osnova nuklearnog oružja je eksplozivna reakcija koja oslobađa destruktivnu energiju zaključanu u unutrašnjosti bombe. Prvo atomsko oružje, poput onog bačenog na Hirošimu i Nagasaki u Drugom svetskom ratu funkcionisalo je po principu fisije – razdvajanja atoma uranijuma od plutonijuma tako da njihovi neutroni lete slobodno i stvaraju razarajuću eksploziju.

Po čemu se razlikuje hidrogenska bomba?

Hidrogenska ili termonuklearna bomba koristi drugi nivo reakcije da iskaže snagu atomske eksplozije. Taj stadijum je fuzija – mešanja atoma hidrogena u istom procesu koje se odvija unutar Sunca. Kada se ti, relativno lagani atomi spoje oni otpuštaju neutrone u talasu destruktivne energije.

Hidrogensko oružje koristi početnu nuklearnu eksploziju da stvori ogroman puls koji komplesuje i spaja male količine deuterijuma i tricijuma, vrste hidrogena koji se nalaze oko srca bombe. Grupisani neutroni mogu povećati eksplozivnu lančanu reakciju uranijumskog sloja koji pravi štit oko njega, stvarajući eksploziju koja je daleko jača nego nuklearna fusija.

foto: getty

foto: getty

SAD su testirale hidrogensku bombu prvi put 1954. godine u Bikini Atolu i tada su još dokazali da je hiljadu puta snažnija od atomske bombe koju su bacili na Hirošimu 1945. godine. Vlasnici hidrogenske bombe danas su i Velika Britanija, Kina, Francuska i Rusija.

Šta podrazumeva uspešno testiranje?

Severna Koreja ističe da je ovo prvi od pet testova hidrogenske bombe koji je uspešno izveden. Poslednji test bio je u januaru 2016. godine, ali eksperti su bili skeptični oko istinitosti ovih tvrdnji.

Uspešan test znači da je nuklearni program Severne Koreje postao sofisticiraniji i da je zemlja sve bliža kreiranju rakete koja će moći da stigne do tla Sjedinjenih Američkih Država. Takođe, ovo je bila prva bomba koja je uspešno izazvala strah kod Južnokorejaca i Kineza jer je registrovano da je bila jača od onih bačenih na Hirošimu i Nagasaki. Ako Severna Koreja ima mogućnost da izgradi hidrogensku bombu, to znači da su otvorili put za “pakovanje“ destruktivnije snage u manji prostor.

foto: getty

foto: getty

Kako dokazati da je to zaista bila hidrogenska bomba?

Stručnjaci koji savetuju Vlade u vezi nuklearnog oružja pratiće posledice hidrogenske bombe koja je izazvala i potres od 6,3 Rihtera, ali i gasova koji su ispušteni u atmosferu. Ti testovi će pokazati da li je Kim Džong Un testirao pravu hidrogensku bombu ili “napredniju“ atomku, a do tada će morati da prođe nekoliko nedelja.Izvorni link

Slični artikli

Top