Stranica
Home > Lifestyle > Vlasnica Hitlerove rodne kuće u borbi protiv odluke države – Vesti – Život

Vlasnica Hitlerove rodne kuće u borbi protiv odluke države – Vesti – Život


Vlasnica kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler, u mestu Braunau, ne prihvata odluku austrijskih vlasti o eksproprojaciji i pred sudom se bori za otuđenu imovinu.


Izvor: Tanjug

GettyImages

Nekadašnja vlasnica najavljuje da će se obratiti Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, gde će podneti žalbu na odluku austrijske vlade, koju je u junu potvrdio i Ustavni sud.

Advokat koji je zastupa ističe da je eksproprijacija bilo kršenje njenih ljudskih prava. On je prošle nedelje sudu u Ridu podneo zahtev za utvrđivanje nove svote za otkup zgrade, jer bivša vlasnica smatra da je premalo 310.000 evra koliko je dobila od austrijske države.

Slučaj pred Evropskim sudom mogao bi da traje par godina, zbog čega je dalja sudbina kuće stavljena na “led”. Tako je Ministarstvo unutrašnjih poslova najavljeni konkurs za arhitekte za rekonstrukciju kuće trenutno obustavljen.

Kuća u kojoj je rođen Adolf Hitler vraćena je ranijim vlasnicima 1952, a država Austrija ju je od tada iznajmljivala i koristila za različite društvene svrhe, kako bi sprečila uspostavljanje mesta za veličanje “firera” Trećeg rajha.

Prošle godine je Ministarstvo, nakon dugih neuspelih pregovora sa vlasnicom, došlo do zaključka da je neophodna eksproprijacija, kako bi se obezbedilo da zdanje ne može biti korišćeno od strane neonacista.Izvorni link

Slični artikli

Top