Stranica
Home > Srbija > Aero-klub “Novi Sad” očuvao krila | Srbija

Aero-klub “Novi Sad” očuvao krila | Srbija

OBELEŽAVANjE Dana avijacije i letačke slave Svetog Ilije, u sredu na aerodromu “Čenej”, bila je prava prilika da rukovodstvo i članovi Aero-kluba “Novi Sad” sa brojnim gostima podele zadovoljstvo zbog postignutih rezultata u oporavku i napredovanju u radu te vazduhoplovne organizacije, koja je poslednjih godina bila u velikoj krizi.

Aero-klub duge tradicije, osnovan davne 1923. godine, bio je donedavno pred gašenjem, pre svega zbog milionskih dugovanja za struju, vodu i ostale dažbine, ali je, zahvaljujući novom rukovodstvu i angažovanju članstva, od pre godinu dana krenuo ubrzani oporavak.

– Vidimo da je ovaj klub napravio veliki iskorak u dobrom pravcu, što je veoma važno za Novi Sad i kao buduću Evropsku prestonicu kulture – istakao je Zdravko Jelušić, predsednik Skupštine grada, najavljujući podršku Grada, kako tom klubu tako i čenejskom aerodromu.

On je podsetio na davnašnja nastojanja da sportski aerodrom “Čenej” bude, u doglednoj budućnosti, osposobljen za putnički i teretni avionski saobraćaj čime bi, kako je rekao, visoko “uzleteo” i u turističkom smislu.

– Aero-klub je dobar početak, a nadamo se da ćemo u narednim godinama, zajedničkim radom, ići u tom smeru i želje Novosađana pretvoriti u stvarnost.

I predsednik Vazduhoplovnog saveza Srbije Labud Bulatović očekuje uspešan rad Aero-kluba, koji je, kako je naveo, biser srpskog vazduhoplovstva.

– Ubeđen sam da vazduhoplovni sport u Novom Sadu i Vojvodini ima lepu budućnost – naglasio je Bulatović.

A, o sadašljosti i budućnosti Aero-kluba brine u prvom redu njegovo rukovodstvo, na čijem je čelu od pre godinu dana Dragoljub Samardžić.

– Ličnim sredstvima članova i uz pomoć prijatelja uspeli smo da deblokiramo račun i da u relativno kratkom roku isplatimo dugove koji su dostigli sedam miliona dinara i da “stanemo na obe noge”.

Samardžić napominje da sekcije kluba nisu radile tri godine. Ponovo su formirane padobranska i jedriličarska rade i paraglajderisti, zmajevi, laki motoristi, modelari.

– Sve je na dobrom putu i očekujemo da će biti još bolja situacija, samo nam treba još malo vremena i sredstava – ističe Samardžić.

PADOBRANCI, JEDRILIČARI, PILOTI

AERO-klub “Novi Sad” bavi se obukom, trenažom, i takmičenjem padobranaca, jedriličara, pilota aviona, modelara i maketara. Za skoro devet i po decenija rada, klub je imao više stotina članova, koji su obavili više od 50.000 padobranskih skokova i 100.000 letova. Svoje aktivnosti obavljao je na aerodromu “Jugovićevo” do 1953. godine, kada je preseljen na aerodrom “Čenej”. Taj aerodrom prostire se na 58 hektara državnog zemljišta.Izvorni link

Slični artikli

Top