Stranica
Home > Srbija > Biće seno zlata vredno | Srbija

Biće seno zlata vredno | Srbija


NA teritoriji Mačvanskog okruga uveliko traje silaža kukuruza, koji je ove godine pretrpeo žestoke štete od suše.

Gazdinstvo Milorada Kućanskog u Jevremovcu nadomak Šapca, sa 30 muznih krava i 10 hektara njiva zasejanih kukuruzom, pamtiće po izuzetno visokim temperaturama, a veruju da će i mleka imati za 30 odsto manje.

– Dnevno dobijemo 600 litara mleka, ali uz ovakvu godinu možemo samo očekivati pad u svim segmentima proizvodnog ciklusa. Zbog lošeg kvaliteta kukuruza, što se odražava i na proizvodnju mleka, već sam morao da dokupljujem detelinu lucerku. Ova dragocena hrana za stoku sada košta čak 20 dinara za kilogram, što je preterano – veli nam domaćin Milorad Kućanski.

Silaža kukuruza na poljima Mačve, Pocerine, Posavotamnave uobičajeno se radi tokom septembra i to kada je kukuruz ili obran ili na njivama, sa kojih, nalažlost, i nema šta da se bere. Ali ove godine domaćini, koji se bave proizvodnjom mleka, postupak su započeli bezmalo mesec dana ranije, da bi, kako se pravdaju, sačuvali i to malo hranljivih materija od nezapamćeno visokih temperatura.

– Teška je godina za poljoprivredu, vrlo teška, a posebno za mlekarstvo – potvrđuje i Goran Vasić, iz Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga.

Vasić smatra da zahteve za povećanje premija, osim Ministarstvu poljoprivrede, treba uputiti i mlekarama, koje se ponašaju kao da ne primećuju goreće probleme u poljoprivredi. Prosečna otkupna cena dragocenog napitka u Srbiji je sramotno niska i ne prelazi 30 dinara. Mačvanski okrug trpi najviše štete, jer je prvi po proizvodnji mleka u Srbiji, ali i drugi po broju grla stoke.

* Foto: Aleksandra Delić

NEOPHODNE PREMIJE

– PRINOSI kukuruza neće prelazi 20 tona po hektaru, pa treba da smislimo kako da sačuvamo stočni fond. Tražićemo od Ministarstva poljoprivrede povećanje premija sedam na 10 dinara po litru mleka kako bi se loše stanje bar malo saniralo.Izvorni link

Slični artikli

Top