Stranica
Home > Srbija > Blaga zima prija žitu | Srbija

Blaga zima prija žitu | Srbija


N. SUBOTIĆ |

12. januar 2018. 16:19 |

Komentara: 0

Oni koji su sejali ranije, neka razmišljaju o prihrani

ZIMSKI dani sa blagim temperaturama, slažu se stručnjaci i ratari, prijaju mladoj pšenici. Naša najznačajnija žitarica, koja je prošle jeseni zasejana na oko 560.000 hektara, značajno više nego prethodnih godina, ušla je u fazu bokorenja i trenutno joj ne preti opasnost od bolesti.

U ovoj fazi razvoja, kako ukazuje dr Srbislav Denčić, stručnjak za pšenicu iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu, poljoprivrednici, posebno oni koji su ranije sejali pšenicu, mogu da razmišljaju i o prihrani.

– Posebno je važno da biljke koje dobro napreduju, i koje imaju dovoljno vlage, prihrane oni poljoprivrednici koji im nisu obezbedili adekvatnu količinu mineralnih đubriva pre setve – jasan je Denčić. – Pšenica je, inače, ove godine, gotovo sva zasejana u optimalnim rokovima, tako da problema ne bi trebalo da bude, a čak i biljke na onim njivama, koje su najkasnije sejane, lepo su počele da se bokore.

PROČITAJTE JOŠ – Sad i klima žanje naše žito

Stanjem pšenice, kojom je zasejao trećinu od oko 400 jutara oranica, koje obrađuje, zadovoljan je i Stipan Šarčević, poljoprivrednik iz Starog Žednika kod Subotice.

– Trećina njiva mi je, zbog plodoreda, pod pšenicom, drugu trećinu zauzela je uljana repica, dok treći deo čeka da na njemu zasejem kukuruz, soju i suncokret – veli Šarčević. – Pšenica mi zasad odlično izgleda, dobila je, pre setve, sve što joj je neophodno, i planiram da je prihranim krajem januara. Đubrivo je već spremno, tako da ću, ako bude snega, možda i požuriti sa prihranom…

Šarčević, takođe, napominje kako sa svojih oranica proizvodi dovoljno hrane za potrebe svoje farme svinja, na kojoj godišnje utovi oko 1.200 tovljenika.

– Interesantno je da svi misle da mi stočari dobro prolazimo, a niko ne pomišlja da su nam ulaganja u objekte i osnovno krdo velika, kao i da imamo obaveze svih 365 dana godišnje – navodi Šarčević.

PROČITAJTE JOŠ – Nova sorta ruske pšenice zameniće naftu

SNEG I GLODARI

PŠENICI ne bi, ako bude bilo dovoljno kiše, trebalo da smeta ako zima prođe i bez snega i niskih temperatura – komentariše Denčić. – Relativno visoke zimske temperature, međutim, pogodovaće razvoju korova, ali i glodarima, tako da već sada treba razmišljati o njihovom suzbijanju.Izvorni link

Slični artikli

Odgovori

Top