Stranica
Home > Srbija > Isplatio se uvoz goveda | Srbija

Isplatio se uvoz goveda | Srbija


NA 54. međunarodnom resavskom poljoprivrednom sajmu u Svilajncu predstavljeno je 120 grla simentalske rase, po kojima su resavski poljoprivrednici postali prepoznatljivi ne samo u Srbiji. Na ovoj tradicionalnoj manifestaciji bili su izloženi i ovce, pčelinji proizvodi, poljoprivredna mehanizacija i stočna hrana, a proizvođači raznih rukotvorina iskoristili su priliku da ponude svoje proizvode.

– Možda nismo najveći sajam u Srbiji, ali smo nesumnjivo najkvalitetniji – ocenio je predsednik Skupštine opštine Svilajnac Vladan Rajković. – To što mala varoš kao što je Svilajnac može da organizuje ovakvu manifestaciju i da se podiči kvalitetom goveda, zasluga je poluvekovnog rada.

Pročitajte još: Lente za goveda, nagrade za vlasnike

Ovako kvalitetna grla nesumnjivo su rezultat i višegodišnjeg ulaganja opštine u poljoprivredu i niza podsticajnih mera. Kako genetika igra važnu ulogu u kvalitetu goveda, opština je pre pet godina uvezla 300 junica i besplatno ih podelila poljoprivrednicima. Gotovo sve na sajmu izložene krave došle su iz Nemačke ili Austrije.

– Prošle godine smo obećali da ćemo klanicu da stavimo u funkciju – izjavio je predsednik Opštine Predrag Milanović. – Mogu ponosno da kažem da se rekonstrukcija privodi kraju, pristižu neophodni sertifikati i nadam se da će do kraja godine poljoprivrednici moći da je koriste, a ne da stoku prodaju nakupcima ili je odvoze na klanje u druge opštine.

Lokalna samouprava će realizovati još dva projekta, koja će koštati oko 10 miliona evra. Uradiće regulaciju reke Resave, kako ne bi više plavila plodno poljoprivredno zemljište, a radi se projektna dokumentacija za sisteme za navodnjavanje pod kojim će biti 1.070 hektara.

Pročitajte još: Bolja genetika za goveda

SUBVENCIJE I KREDITI

OD svih opština Pomoravskog okruga, svilajnačka izdvaja najviše za svoje poljoprivrednike kroz razne subvencije i beskamatne kredite. Prošle godine kredit su dobila 83 gazdinstva, a pretprošle je refinansirano 115 beskamatnih kredita koje su gazdinstva uzela 2014. godine. Za genetsko unapređenje mlečnog govedarstva, prošle i pretprošle godine 294 poljoprivrednika su od Ministarstva poljoprivrede dobila subvencije od po 25.000 dinara po grlu, a 2014. čak 369 vlasnika goveda.

Šampionka Ana donela brojna priznanja Poljoprivrednoj školi

ZLATNI PEHAR

– “NOVOSADSKI sajam” ima dugogodišnju saradnju sa Opštinom Svilajnac, koja je ove godine dobila našu najznačajniju nagradu – veliki šampionski pehar sa titulom apsolutnog šampiona. To znači da ovaj kraj ima odlične odgajivače goveda – ocenila je predstavnica “Novosadskog sajma” Mirjana Jurišić Čavčić.Izvorni link

Slični artikli

Odgovori

Top