Stranica
Home > Srbija > “Kineska četvrt” u Novom Sadu kulturi | Srbija

“Kineska četvrt” u Novom Sadu kulturi | Srbija

POSLE gotovo tri meseca istraživanja, organizovanja anketa i fokus grupa i javnih rasprava stručne i najšire javnosti, povodom apela gradonačelnika Miloša Vučevića, doneti su i konkretni zaključci o budućem razvoju Kreativnog polisa mladih, jednog od najznačajnijih infrastrukturnih projekata u pripremi grada za omladinsku prestonicu Evrope 2019. i evropsku prestonicu kulture 2021.

– S velikim ponosom i čašću mogu da konstatujem da je Novi Sad izvojevao još jednu veliku pobedu – istakao je Vučević u saopštenju.

Gradonačelnik je naveo da se na osnovu odluka donetih u duhu demokratičnosti, otvorenosti, i uz učešće najvećeg dela javnosti, potvrđuje pet tačaka razvoja budućeg kulturnog mesta za sve kreativne mlade ljude.

– Planom detaljne regulacije sačuvano je arhitektonsko i industrijsko nasleđe bivšeg kompleksa “Petar Drapšin” – istakao je Vučević, i dodao da je postignuta saglasnost svih značajnih aktera u kulturi i privredi i građana da se krene u realizaciju i razvoj KPM-a.

Na Telepu će, dakle, biti smeštene sve delatnosti definisane u Akcionom planu primene kulturnih i kreativnih industrija, kao i sve uslužne delatnosti, uključujući i zanate, koje PDR-om još nisu definisane, ali doprinose kulturno-umetničkoj i kreativnoj produkciji. Time se isključuje mogućnost namene popularne “Kineske četvrti” za stanovanje ili gradnju tržnih centara, kao i korišćenje prostora u sportsko-rekreativne, ili magacinske svrhe.

Kako je gradonačelnik i najavio, biće osnovan savet za razvoj KPM-a, koji će Radnoj grupi za infrastrukturu i kapitalna ulaganja pomoći u definisanju preciznih kriterijuma, obaveza i odgovornosti svih učesnika u Omladinsko-kreativnom distriktu, kao i modela za ekonomsku održivost.

Na inicijativu Fondacije “Novi Sad 2021” biće formiran i poseban ekspertski tim koji će formulisati kriterijume razvoja KPM-a prema svetskim iskustvima. U tom timu biće eminentni domaći i inostrani stručnjaci za oblast revitalizacije i transformacije industrijskog nasleđa, zatim arhitekture, vizuelnih umetnosti i dizajna, turizma i međunarodne saradnje.

– Bez obzira na različita viđenja, stavove, pa i interese, zajednički zaključci o razvoju nekadašnjeg industrijskog kompleksa potvrđuju da smo ostvarili možda i najvažniju pobedu za dalji razvoj našeg grada, a to je početak izgradnje kulture dijaloga – zaključio je Vučević.

U SAVETU I ZANATLIJE

SAVET za razvoj Kreativnog polisa mladih činiće predstavnici gradskih uprava i Radne grupe za kapitalna ulaganja i infrastrukturu, potom predstavnici zanatlija, kulturno-umetničke i kreativne produkcije, koji svoju delatnost već obavljaju u “Kineskoj četvrti”, kao i predstavnici OPENS-a i Fondacije “Novi Sad 2021”.

Pročitajte još: Novi Sad: Obnova Kineske četvrti

Pročitajte još: Pomoć za razvoj hortikulture poljoprivrednoj školi u Šapcu

Pročitajte još: Niče prvi japanski parkIzvorni link

Slični artikli

Odgovori

Top