Stranica
Home > Srbija > Kruševac: Radnici još na čekanju | Srbija

Kruševac: Radnici još na čekanju | Srbija


GOTOVO 3.000 radnika u Kruševcu već godinama čeka da se reši status nekadašnjih industrijskih giganata, kako bi konačno dobili zaostale plate i druga potraživanja po raznim osnovama. Nažalost, s obzirom na to kakvo interesovanje vlada za ta preduzeća u stečaju, sva je (ne)prilika da će se bivši radnici – načekati.

U Veću Samostalnog sindikata procenjuju da je sve moglo mnogo brže da se rešava. – Insistirali smo na tome da se stečajni postupci ubrzaju, i tako ćemo nastaviti – kaže predsednik Veća Samostalnog sindikata sa sedištem u Kruševcu Milenko Mihajlović.

– Postoje pravno priznata potraživanja radnika iz Trgovinskog suda u Kraljevu, i reč je o ozbiljnoj brojci. U čitavoj Srbiji ih ima više od 20.000, a u Kruševcu oko 3.000, s tim što ovde nije zabeležen slučaj da su radnicima isplaćena sva priznata potraživanja.

Hemijska industrija “Župa” je, pritom, jedna od retkih fabrika koja je zvanično promenila vlasnika, odnosno prodata je beogradskoj firmi “Eukom”, koja je u četiri fabrike uposlila 130 radnika. Kao jedini ponuđač, ova firma je prošlog decembra kupila preduzeće za 316,2 miliona dinara. Kao zainteresovana za IMK “14. oktobar”, s druge strene, usamljena je ostala firma “SCMG – 14. oktobar” iz Beograda. Agencija za licenciranje stečajnih upravnika je saopštila kako se radi o ponudi čiji je iznos tek nešto veći od 485 miliona dinara i koja je dvostruko skromnija od procenjene vrednosti imovine.

* NEIZVESNOST Fabrika ulja čeka novu procenu

Početkom minule sedmice je saopšteno da Odbor poverilaca još nije dao saglasnost na ponudu, te da će ona najpre biti objavljena na njihovom sajtu. U Agenciji još kažu da je javno nadmetanje za konfekciju “Zvezda” bilo neuspešno, pa će pri ponovljenom postupku doći do korekcije početne cene, odnosno njenog umanjenja, što može dovesti do veće zainteresovanosti potencijalnih kupaca.

Iz istog izvora saznajemo i da je “Trajal” podneo unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR), koji nije pravosnažno usvojen, dok je za stečajne dužnike DIP “Savremeni dom” i Fabrike ulja procenjivanje još u toku. Agencija će, kažu, tek potom moći da se izjasni o daljim potezima. Inače, bivši radnici Drvno-industrijskog kombinata su ovog proleća protestovali kako bi skrenuli pažnju na stalne krađe preostalog materijala iz pogona.

– Lopovi su organizovano upadali i odnosili sirovine, skidali su prozore i vrata, krali šta su stigli – posvedočila je Biljana Bošković, bivši čuvar u “Savremenom domu”, jedan od 400 radnika koji potražuju novac na ime plata, radnog staža, doprinosa…

* BRUKA DIP “Savremeni dom” je odavno zarastao u korov

DVA IZUZEtka

POSLA trenutno ima za FAM, koji je u postupku stečaja – uz UPPR, kao i za pekarsko preduzeće “Branko Perišić”, u čijem prostoru je proizvodni proces, prema ugovoru o poslovno-tehničkoj saradnji od prošlog novembra, nastavilo privredno društvo “Agrofinans” iz Beograda.Izvorni link

Slični artikli

Odgovori

Top