Stranica
Home > Srbija > Novosađani se oprostili od humanitarke: Dajana Bekli u svakom od nas | Srbija

Novosađani se oprostili od humanitarke: Dajana Bekli u svakom od nas | Srbija


NOVOSAĐANI nikada neće zaboraviti dobročinstvo i prijateljstvo Dajane Bekli (84), dobrotvorke iz Engleske koja je sa svojim suprugom Piterom, tokom njihovih mnogobrojnih humanitarnih poseta ovom gradu za tri decenije, ostavila neizbrisiv trag u njihovim sećanjima i srcima.

Sudbina je izgleda htela da, prilikom njihovog poslednjeg boravka u Novom Sadu, Vojvodini i Srbiji, koje je, kako kažu, volela kao i svoj Norič, Norfolk i Englesku, minule sedmice prestane da radi Dajanino plemenito srce.

– Ponosni smo što će ime Dajane Bekli ostati zauvek upisano na stranicama istorije našeg grada i neizrecivo zahvalni na svemu što je učinila za Novi Sad – rekao je Zdravko Jelušić, predsednik Skupštine grada, na današnjoj komemoraciji u gradskom parlamentu, prenoseći tako i osećanja svih Novosađana, povodom odlaska ove plemenite žene, koja je ovaj grad posećivala više od 60 puta.

Život je posvetila obrazovanju i vaspitanju mladih, kao i humanitarnom radu, a u Novi Sad, grad pobratim engleskog Noriča, prvi put je došla 1985. godine, sa suprugom Piterom.

– Ako se pravi prijatelji poznaju u nevolji, kako kaže poslovica, onda je Dajana to najbolje pokazala – kaže Dušan Janjić, predsednik Udruženja “Novi Sad – Norič”.

PROČITAJTE JOŠ: Preminula Dajana Bekli, počasna građanka Novog Sada

A to prijateljstvo i humanizam bračni par Bekli posebno je pokazao devedesetih godina prošlog veka kada je naša zemlja bila pogođena ratovima i neviđenim sankcijama.

– U tim teškim godinama mnogo puta su i sami svojim kombijem, ne obazirući se na beskrajna čekanja na granicama, dopremali pomoć za dečju i druge bolnice, Crveni krst, štićenike Doma u Veterniku i mnoge druge – svedoči Janjić.

PLEMENITOST Dajana Bekli

Ta vedra i plemenita Engleskinja bila je raspoložena i nasmejana možda i više nego obično kada je, kako kaže Slavica Marković, direktorka Škole “Milan Petrović”, prošlog četvrtka ponovo posetila tu obrazovnu ustanovu, dan pre nego što je, prilikom boravka u Somboru iznenada pala i potom preneta u novosadsku bolnicu, gde je ubrzo preminula.

– Dajana nikada neće napustiti Novi Sad, zato što je deo nje u svakome od vas – poručio je njen suprug Piter.

Dajana i Piter Bekli su 1993. godine proglašeni za počasne građane Novog Sada.

AMBASADOR

NA komemoraciji u Skupštini grada o Dajani Bekli govorio je i Denis Kif, ambasador Velike Britanije u Srbiji.

– Neprevaziđeni su bili njena neverovatna energija, dobar duh i humanitarni rad u mnogim akcijama koje su zbližile Norič i Novi Sad, Norfolk i Vojvodinu, Veliku Britaniju i Srbiju.Izvorni link

Slični artikli

Top