Stranica
Home > Srbija > Od dve koze do čitave farme | Srbija

Od dve koze do čitave farme | Srbija


PARAĆIN – Radeći uspešno dugo godina u trgovini, u svojoj privatnoj firmi, Milan Radivojević je u svoj svakodnevni posao uključio još jedno zanimanje nastalo iz hobija – kozarstvo. Od nekoliko koza koje je dobio na poklon pre godinu dana, danas ima farmu od 40 grla. Nazvao ju je “Višnja”, po prvom rođenom jaretu.

Sve koze su poznate rase alpina koja je specijalizovana za proizvodnju mleka i umatičene su. Hranimo ih prirodnom hranom, bez koncentrata, što znači kukuruzom, detelinom i travom, objašnjava, za “Novosti”, Radivojević, koga smo sa suprugom zatekli kod tezge prilikom izlaganja proizvoda na nedavnoj “Vinskoj promenadi” u centru Paraćina.

– S obzirom na to da je ovo prva godina proizvodnje i da su koze mlade, dnevno daju samo litar i po mleka. Pravu produktivnost i mlečnost očekujemo tek posle tri godine, prosečno oko četiri litra mleka dnevno po kozi – ističe Radivojević i dodaje da najveću količinu supruga obradi u sir i surutku, a ostatak prodaju na pijaci.

Kod ljudi, kaže, još ne postoji navika konzumiranja kozjeg mleka i sira, mada je poznata njihova izuzetna hranljiva vrednost i korist po zdravlje. Kozje mleko je, takođe, lako svarljivo i sadrži znatno manje kalorija i masti u poređenju sa kravljim. Zbog toga koristi se u raznim dijetana, a sir za lečenje bolesne jetre.

– Zasad, pored surutke, pravimo samo klasični sir, mlad i star, ali kad budemo imali više mleka, pravićemo veće količine sira dodatno oplemenjenog paprikom, pečurkama, mirođijom… To su pravi specijaliteti koje ljudi rado kupuju na pijaci i u restoranima – navodi Radivojević.

Nastup na “Vinskoj promenadi”, gde je sir bio odlična “podloga” za vino, bio je prvi u nizu koje ova vredna porodica planira. Povećanje broja grla im je prioritet, a stado će čuvati na zakupljenom posedu u Sisevcu.

Koze rase alpina na imanju Radivojevića


ODLIČNO ZA KOZMETIKU

PROIZVODE sa farme “Višnja” Paraćinci zasad mogu da kupe samo na pijaci, gde planiraju da uskoro otvore radnju. Deo kozjeg mleka ide i u preradu za kozmetičke proizvode, a porodica o daljem plasmanu razgovara sa privatnim mlekarama.Izvorni link

Slični artikli

Top