Stranica
Home > Srbija > PODMETNUT POŽAR U PRVOJ KRAGUJEVAČKOJ GIMNAZIJI: Izgorele kancelarije i učionica (FOTO) | Srbija

PODMETNUT POŽAR U PRVOJ KRAGUJEVAČKOJ GIMNAZIJI: Izgorele kancelarije i učionica (FOTO) | SrbijaG. Ćirović |

04. januar 2018. 10:35 > 15:10 |

Komentara: 0

U Prvoj kragujevačkoj gimnaziji izbio požar, a u gašenju požara je učestvovalo 11 vatrogasaca spasilaca i četiri vatrogasna vozila. Uhapšen osumnjičeni

KRAGUJEVAC – U podmetnutom požaru koji je jutros, oko 3 sata, izbio u Prvoj kragujevačkoj Gimnaziji, najstarijoj obrazovnoj ustanovi ove vrste u Srbiji južno od Save i Dunava, sagrađenoj još krajem 19. veka, srećom nije bilo žrtava, ali je pričinjena velika materijalna šteta.

Vatrena stihija potupno je „progutala“ četiri kancelarije i jednu učionicu u prizemlju i na međuspratu ove zgrade. Po rečima Zorana Kočovića, načelnika kragujevačkog Sektora za vanredne situacije, požar je prijavljen u 3.22 i na teren su već za tri minuta izašla četiri vatrogasna vozila sa 11 pripadnika ovdašnje vatrogasno-spasilačke brigade.

– Požar je efikasnom intervencijom lokalizovan za deset minuta čime je sprečeno njegovo širenje na ostale prostorije, a potpuno je ugašen oko pet sati – kaže Kočović.
U požaru je potpuno uništena direktorska, nastavnička, sekretarova i kancelarija za računovodstvo, kao i jedna učionica. Šteta je, kako naglašava Slavica Marković, direktorka Prve kragujevačke Gimnazije – neprocenjiva!

Pročitajte još – Goreo poslovni objekat u Dragačevu, nema povređenih

– Potpuno su izgorele vredne slike, knjige iz biblotekarskog fonda… To je jednostavno neprocenjivo, to je bilo blago naše Gimnazije kojim retko koja škola u Srbiji može da se pohvali. Kolika je vrednost svega toga u ovom trenutku ne mogu precizno da vam kažem, ali je jasno da je šteta ogromna – kaže za „Novosti“ direktorka Marković.

Osim vatrogasaca, munjevito su reagovali i pripadnici kragujevačke policije koji su danas tokom dana uhapsili N. G.(37) iz Kragujevca pod sumnjom da je podmetnuo požar u Gimnaziji.

Po nalogu ovdašnjeg Osnovnog javnog tužilaštva njemu je određeno zadržavanje u policijskom pritvoru do 48 sati i on će, uz krivičnu prijavu, u zakonskom roku biti sproveden tužiocu na saslušanje posle kojeg će, najverovatnije, biti i poznato zašto se odlučio za ovaj bezumni piromanski čin.

Pročitajte još – Bačka Palanka: Uhapšen osumnjičeni za požar u školi

A, u sanaciju posledica požara, kako bi sve bilo spremno da se 1.216 đaka Prve kragujevačke Gimnazije, posle božićnih praznika, u utorak 9. januara, vrate u svoje školske klupe već od utorka ujutro uključile su se sve gradske strukture.

– Uz veliko angažovanje lokalne samouprave, u otklanjanju posledica nezapamćenog požara u našoj školskoj zgradi učestvuju sve komunalne službe, vatrogasci i pripadnici MUP. Saniraćemo prostorije, ali posle svega što se desilo ostaje jedan zaista neprijatan, gorak utisak – dodaje Slavica Marković, direktorka Prve kragujevačke Gimnazije.

– Za sada ne mogu da tvrdim da ćemo sve sanirati do utorka, ali je najvažnije da se isproveravaju instalacije i da se sve osposobi kako bi đaci od prvog radnog dana normalno pohađali nastavu.

BOGATA ISTORIJA I TRADICIJA

U Kragujevcu, kao tadašnjoj prestonici Srbije, takozvana velika škola sa radom je počela 1833. godine sa 34 đaka i jednim profesorom. Dve godine kasnije, škola je preimenovana u Gimnaziju, a od 1887. smeštena je u zgradu u kojoj se i sada nalazi i čija je izgradnja, prema projektu iz Beča, trajala od 1884. do 1888. godine. Danas, ova ugledna obrazovna ustanova broji 1.216 učenika u ukupno 43 odeljenja, a zgrada je kao spomenik kulture pod zaštitom države.Izvorni link

Slični artikli

Top