Stranica
Home > Srbija > Sela žedna zbog lopova | Srbija

Sela žedna zbog lopova | Srbija


ZBOG toga što je na crpnoj stanici “Prskavac”, koja se nalazi na reci Gradac, neko pokušao da skine i ukrade pumpe, pojedina valjevska sela su ostala bez vode, a pričinjena je i velika šteta. Jer, prilikom pokušaja demontaže i krađe, voda iz cevovoda se izlila sa 200 metara razlike u nadmorskoj visini, pa se vratila i potopila postrojenje…

Crpna stanica se, inače, nalazi uzvodno od manastira Ćelije, na veoma nepristupačnom terenu, pa je do nje moguće doći samo pešice. Ipak, neko je pod okriljem noći razbio prozor i pokušao da ukrade pumpu, oštetivši i elektroinstalacije.

– Iako su naše ekipe odmah otklonile kvar i osposobile postrojenje, svi koji se snabdevaju sa vodovoda “Prskavac” su bez vode bili nekoliko dana – kaže direktor JKP “Vodovod” u Valjevu Đorđe Milanović. – Prikupljeni su podaci o ovom slučaju, sačinjen zapisnik i sve je predato policiji. Po mom pitanju, u pitanju je svojevrsna diverzija.

Jer, u “Vodovodu” se sve češće susreću sa namerno izazvanim kvarovima na mreži i postrojenjima!

– Početkom jula, neko je u dva navrata ubacio ćebe u kanalizaciju – navodi Milanović. – To je zagušilo cevi, pa je u jednom trenutku dovod kanalizacije u Fabriku za preradu otpadnih voda bio zaustavljen… Presecanje cevovoda i preusmeravanje vode na vodovodu “Kukalj” je, nažalost, postalo već redovna pojava. Pritom, taj vodovod su uglavnom radili sami seljani, pa nije poznato gde su cevi tačno postavljene… Mreža prolazi i kroz privatne parcele, pa je veoma teško otkriti mesto gde su cevi presečene, a dešavaju se i namerni lomovi ventila, što zakođe dovodi do žeđi u pojedinim selima.

* Fabrika u kojoj se proizvodi voda za piće

VENTILI

– MINULE zime smo bili uočili neuobičajenu potrošnju vode u gradu – kaže direktor Milanović. – U pitanju je bio ljudski faktor, jer su na Jadru bili odvrnuti ventili, pa je voda odlazila u reku Kolubaru. Posebno je zabrinjavajuće to što je tako nešto mogao da učini samo neko ko poznaje sistem vodovodne mreže.Izvorni link

Slični artikli

Top