Stranica
Home > Srbija > SUŠA U UŽICU: Presušili izvori, prete restrikcije vode | Srbija

SUŠA U UŽICU: Presušili izvori, prete restrikcije vode | Srbija

UŽICE – Ukoliko ne počnu da štede, Užičani bi se narednih dana mogli suočiti sa restrikcijama vode, jer su izvorišta sa kojih se snabdevaju – Sušičko i Potočanjsko vrelo, zbog dugotrajne suše na minimumu. Iz ovdašnjeg JKP “Vodovod” apeluju na potrošače da pijaću vodu koriste racionalno, samo za najosnovnije potrebe, uz nadu da će kraj leta ipak proći bez obustave vodosnabdevanja.

– Jedini način da izbegnemo restrikcije je štednja. Izvorišta su gotovo presušila, pa i ona po okolnim selima, gde se vodom iz gradskog vodovoda zalivaju i bašte. Apelujemo na građane da vodu koriste samo za najnužnije potrebe – naglasio je Duško Ljujić, direktor JKP “Vodovod”.

Pročitajte još: Suša hara, pomoć stiže

Ovo je prva situacija u kojoj bi se Užičani, posle ispadanja jezera Vrutci iz sistema vodosnabdevanja, mogli suočiti sa restrikcijama. Međutim, jezero zagađeno cijanobakterijama i još dugo neće biti vraćeno u funkciju.

Pročitajte još: Novi Sad: Ilegalni priključci rasipaju vodu za piće

– U toku je prva faza rekonstrukcije užičke “fabrike vode” koja će biti završena do kraja godine, kada će otpočeti druga faza radova kojom je predviđeno postavljanje sistema za filtraciju vode aktivnim ugljem – dodao je Ljujić.

NEPRECIZNI ROKOVI

ROKOVI za završetak rekonstrukcije nisu precizirani, a oko 70.000 Užičana se snabdeva sa Sušičkog vrela. Kraća kiša nije popravila stanje, a tako će biti i narednih dana, kažu iz Vodovoda. Ukoliko se ne smanji potrošnja, restrikcije su više nego izvesne. Svima koji se ponašaju neodgovorno, iz ovog komunalnog preduzeća prete i komunalnom policijom.Izvorni link

Slični artikli

Top