Stranica
Home > Srbija > Temeljac za novu zgradu RTV ove godine | Srbija

Temeljac za novu zgradu RTV ove godine | Srbija

NEMA nikakvih prepreka da u naredne dve do dve i po godine bude izgrađena i opremljena nova zgrada Pokrajinskog javnog medijskog servisa Radio-televizije Vojvodine (RTV), koja će biti najveće i najmodernije zdanje te vrste u jugoistočnoj Evropi, istakao je u ponedeljak Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade.

Prilikom obilaska radova na rušenju ostataka zgrade RTV na Mišeluku, potpuno uništene u NATO bombardovanju naše zemlje 1999. godine, Mirović je izrazio zadovoljstvo obavljenim poslom na uklanjanju ruševina, koji je pre nekoliko dana počela beogradska firma “Elita-kop”.

– Zajedničkim naporima Vlade Srbije i Pokrajinske vlade, uz veliku pomoć uprave RTV, počeli smo ovaj veliki posao raščišćavanja koji bi, kako namerava izvođač “Elita-kop”, trebalo da bude završen pre ugovorenog roka od 120 dana – rekao je Mirović.

Time će biti stvoreni neophodni uslovi da, na istom mestu, već do kraja ove godine bude postavljen kamen temeljac za novu zgradu RTV.

– To je jedan od najvažnijih projekata. Izgradnjom ovog objekta od 17.000 kvadratnih metara, više od 1.000 zaposlenih iz Radija i Televizije Vojvodine, iz redakcija na svim jezicima, imaće možda i najbolje uslove u jugoistočnoj Evropi, kada je reč o tehničkim kapacitetima, opremi i smeštaju.

TROŠKOVI

ZA izgradnju zgrade RTV je u ovogodišnjem republičkom budžetu obezbeđeno 400 miliona dinara i isto toliko u pokrajinskom. Pokrajina je lane izdvojila 195 miliona dinara za sanaciju terena na Mišeluku.

Mirović je napomenuo da će, posle raspisane javne nabavke, u narednih nekoliko nedelja biti izabran izvođač radova i potpisan ugovor za prvu fazu izgradnje. A kako je dodao, početak druge, završne faze, planiran je za kraj 2018.

– Uspeli smo da obezbedimo novac za prvu fazu radova, a već vodimo razgovore i za finansiranje druge, poslednje faze izgradnje – poručio je Mirović.

Napominjući da je veoma važno da Vojvodina u kontinuitetu napreduje i prednjači, da bude uzor u svim oblastima, on je dodao da će ovim kapitalnim projektom pokrajina preuzeti primat i u javnom informisanju.

Zamenik generalnog direktora RTV-a Jožef Klem rekao je da se ovim radovima ruši i deo istorije RTV, ali je istovremeno izrazio zadovoljstvo zaposlenih u toj medijskoj kući, jer su na novu zgradu čekali skoro dve decenije.

Klem je istakao da RTV proizvodi i emituje programe na čak 13 jezika, a toj impozantnoj brojci biće, do useljenja u novu zgradu, pridodate i redakcije na bugarskom i češkom.

STUDIO “M” ZA POTREBE KULTURE

MIROVIĆ je najavio da će, posle izgradnje i useljenja nove zgrade RTV, Pokrajini biti vraćen objekat “Studija M” u centru grada, za potrebe institucija kulture.

– To su zaslužili oni koji ovu izgradnju finansiraju, a to su građani Republike Srbije, naravno i Vojvodine – poručio je premijer APV.Izvorni link

Slični artikli

Top