Stranica
Home > Srbija > U Vrbasu strepe od mulja | Srbija

U Vrbasu strepe od mulja | SrbijaZ. RAJIĆ |

23. decembar 2017. 19:30 |

Komentara: 0

Čišćenje velikog bačkog kanala izazvalo paniku među stanovništvom obližnjih naselja

VAĐENjE mulja iz Velikog bačkog kanala bilo je tema stručnog sastanka u Vrbasu, na kojem se razgovaralo o postupcima i mestima odlaganja mulja, čija je procenjena količina u vrbaskom delu kanala 370.000 kubnih metara. Predloženo je da se mulj odloži na tri lokaliteta – kraj Triangla prema Srbobranu, u starom iskopu ciglane pored obilaznice za Opštu bolnicu i na levoj strani kanala naspram Fabrike šećera “Bačka”.

Građani i vrbaski urbanisti strahuju da glinište stare ciglane, gde bi trebalo da bude najveća deponija mulja, nije pogodna lokacija jer je vrlo blizu naselja. Posebno ih brine što je najmanje jedna trećina ovog mulja veoma toksična.

Pročitajte još: Veliki bački kanal čist za 30 meseci

Skup je organizovan pošto je Skupština Vojvodine nedavno odobrila izradu Prostornog plana područja posebne namene izmuljavanja, deponovanja i remedijacije Velikog bačkog kanala od ušća u kanal Bečej-Bogojevo do hidročvora Vrbas. Raspravu su pratili i predstavnici opštinske prave, lokalne policijske stanice i RES fondacije iz Beograda, koja u rešavanju problema životne sredine insistira na partnerstvu privatnog i javnog sektora i civilnog društva.

Odazvalo se i petnaestak građana, uglavnom iz Vrbasa i Crvenke. Oni su temu proširili i na tehnike izmuljavanja i deponovanja, pa je prof. dr Boža Dalmacija, direktor Departmana za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine PMF u Novom Sadu, po treći put u Vrbasu morao da obrazlaže studiju opravdanosti koju je pre dve godine sačinio sa svojim timom.

Pročitajte još: Opet zatrovan bački kanal?

Prema tvrdnjama dr Dalmacije, deonica VBK od Crvenke, preko Kule do Vrbasa, koja je najzagađeniji vodotok u Evropi, mogla bi se bezbedno očistiti domaćom tehnologijom odabirom jednog od pet ponuđenih modela čije se cene kreću od 4,6 do 5,8 miliona evra. On je naglasio da se odlaganje može obaviti bez proizvođenja neprijatnih mirisa i drugih štetnih emisija, vodeći računa da se radovi ne izvode u vreme jačih vetrova, posebno onih koji duvaju ka naselju.

Građane je, međutim, uznemirilo to što se ne predviđa praćenje vazduha prilikom izmuljavanja, pa se ne bi mogla registrovati promena posle izvlačenja kanalskog taloga.

BOJKOT ČIŠĆENjA

Predsednik Ekološkog pokreta Vrbasa Ratko Đurđevac rekao je da je nedovoljno ulaganje u edukaciju građana razlog što su Vrbašani pola veka propuštali kroz grad protočnu “septičku jamu” Velikog bačkog kanala. To je sada stvorilo paradoksalnu situaciju mogućeg bojkota čišćenja kanala.Izvorni link

Slični artikli

Top