Stranica
Home > Srbija > Uvod u smenu direktora Narodnog muzeja u Valjevu? | Srbija

Uvod u smenu direktora Narodnog muzeja u Valjevu? | Srbija


B. PUZOVIĆ |

08. decembar 2017. 21:28 |

Komentara: 0

Izmene statuta uzburkale i lokalne političke strasti. DS ističe zasluge mr Krivošejeva, a gradskom većniku smeta “kult ličnosti”

ODBORNICI Skupštine grada su na poslednjoj sednici usvojili izmene Statuta Narodnog muzeja u Valjevu, a lokalna opozicija u ovom potezu prepoznaje pripremu za smenu dosadašnjeg direktora ove ustanove kulture mr Vladimira Krivošejeva.

Iako iz vladajuće koalicija poručuju da se samo radi o usklađivanju sa Zakonom, činjenica je da direktor – po novom aktu – može da ima završen fakultet u okviru obrazovno-naučnog polja društveno-humanističkih nauka, a ranije je zahtevan Filozofski fakultet, grupe istorija, etnologija, arheologija, ili istorija umetnosti. Više nije potrebno ni to da direktor ima položen stručni ispit, inače propisan za rad u muzejima…

Pročitajte još: NARODNI MUZEJ U VALjEVU: Nagrade i za “lajkovanje”

– Izmene nisu velike, ali su suštinski veoma zabrinjavajuće – smatra odbornik DS Milka Erić Vasiljević. – Predlog o izmenama Statuta nije dobio saglasnost Komisije za društvene delatnosti, ali se stvaraju preduslovi za smenu veoma uspešnog i kompetentnog rukovodioca, zanemarujući činjenicu da je mr Vladimir Krivošejev Narodni muzej u Valjevu izvukao iz tavorenja i svrstao ga među visoko rangirane ustanove tog tipa u Srbiji.

Milka Erić Vasiljević podseća i na to da aktuelni rukovodilac ima i izražene menadžerske veštine, pa je Narodni muzej u Valjevu nekoliko puta bio proglašen za najbolji u državi, a godišnje ga poseti na desetine hiljada turista.

– Očigledno je da već postoji “kult ličnosti” u Valjevu – smatra član Gradskog veća zadužen za kulturu Dejan Bogojević. – Eventualna smena direktora zavisi od mnogo faktora, izmene Statuta je propisao zakon, a sve ono što je bilo dodato u prethodnim “izdanjima” ovog akta je dopisao onaj ko planira da doživotno bude na čelu Narodnog muzeja. Ne može neko da dopunjava Statut ustanove prema onome šta završava od škole. Uostalom, zašto direktor muzeja mora da ima završen fakultet istorije?Izvorni link

Slični artikli

Top