Stranica
Home > Srbija > Zrenjaninski klub propao, stadion ostao | Srbija

Zrenjaninski klub propao, stadion ostao | Srbija

LOKALNA samouprava u Zrenjaninu odlučna je da vrati staru slavu stadionu u Karađorđevom parku, na kojem su decenijama stasavale generacije ovdašnjih vrhunskih sportista, a FK Proleter postigao najveće uspehe u svojoj bogatoj istoriji.

Zrenjanin: Probni rad se otegao

Posebno ohrabruje što projekat revitalizacije ovog značajnog sportskog objekta podržava Vlada APV. Njen predsednik Igor Mirović izjavio je da je sa gradskim vlastima dogovorena temeljna rekonstrukcija. Takođe, pohvalio je učinak Zrenjaninaca na pripremi projektne dokumentacije i za druge komunalne i infrastrukturne objekte.

“DANI PIVA” U ZRENjANINU: Uspeh, a u kasi minus

Prelepi stadion u Karađorđevom parku počeo je da gubi funkciju raspadom Jugoslavije, kada je došlo i do sunovrata ovdašnjih sportskih klubova, naročito FK Proleter. Fudbal se vrlo brzo našao na niskim granama, klub se zvanično ugasio, a stadion je potom godinama zvrjao prazan i propadao.

Od tri jezera, dva zapuštena

Poslednju deceniju stadion predstavlja veliki teret za gradski budžet, a temeljnije održavanje izostajalo je valjda zbog hroničnog odlaganja sistemskih rešenja za objekte ove namene i odlaganja privatizacije. Na velelepnom terenu utakmice su počeli da igraju poletarci novoosnovanog privatnog kluba Proleter 2006. A košenje trave, zalivanje, plaćanje majstora za održavanje i čuvara palo je na trošak javne ustanove “Sportski objekti”.

BRIGA ZA SPORTISTE EPITET grada sportova Zrenjanin opravdano nosi, a koliko brine o ovoj delatnosti, možda najbolje govori podatak da će za sport i rekreaciju u 2017. iz budžeta biti izdvojeno 157 miliona dinara. Nedavno je izgrađena nova Kristalna dvorana, a najstarija sportska hala u Srbiji “Medison” je obnovljena. Fiskulturne sale nikle su u Mihajlovu, Aradcu, Ečki i Botošu.

Onda se lane pojavio tračak nade da za stadion ima spasa. Atletski savez Srbije, koji je zbog zasluga zrenjaninskih takmičara u ovoj sportskoj disciplini odlučio da jedan ambicioni projekat realizuje baš u Karađorđevom parku. Reč je o izgradnji atletske staze, a idejni projekat, u skladu sa standardima Svetske atletske federacije (IAAF) izrađen je u septembru 2016. uz pomoć Ministarstva za omladinu i sport. Sada je došao trenutak za njegovu realizaciju, uz najavu čelnika Pokrajinske vlade da će temeljno biti rekonstruisan ceo stadion i uvedena rasveta.

– Siguran sam da će stadion već sledećeg leta biti spreman za organizaciju velikih međunarodnih takmičenja – kaže gradonačelnik Čedomir Janjić, ističući da je vrednost investicije oko 70 miliona dinara, a značajno je da će pored uređenja prostorija biti proširen i parking, pa će “Karađorđev park” oživeti punim sjajem.Izvorni link

Slični artikli

Odgovori

Top