Stranica
Home > Vesti > 10 popularnih destinacija koje turisti uništavaju

10 popularnih destinacija koje turisti uništavaju


Društveni mediji jedan su od novog načina reklamiranja turističkih destinacija, koji ne košta ništa. Ipak, ova pojava ima i svoju negativnu stranu.


Izvor: Business Insider

Foto: Thinkstock

Sledeći put kada budete zavidno gledali fotografije sa odmora svojih prijatelja na Instagramu, setite se da njihovo putovanje možda ima i svoju mračnu stranu.

Uprkos tome što je ovih 10 mesta doživelo pravi turistički procvat, lokalne vlasti shvatile su da više ne mogu da izađu na kraj sa turistima…

Island

Stručnjaci predviđaju da će Island ove godine posetiti oko 2,3 miliona stranih turista, što je pet puta više nego pre sedam godina.

Pomama za ovom turističkom destinacijom počela je 2010. godine, nakon erupcije vulkana Ejafjadlajekidl, a od tada se ne stišava.

Naravno, nije samo vulkan zaslužan za popularnost Islanda. Zbog pitoresknih pejzaža, živopisnih sela, ali i vešto osmišljene marketinške kampanje, broj turista se u ovoj zemlji iz godine u godinu naglo povećava.

U periodu između 2010. i 2014. godine broj tur-operatera se učetvorostručio, a dodatni problem prouzrokovalo je osnivanje nacionalne avio-kompanije Vau er, koja je 2012. godine počela da nudi ekstremno niske cene letova, povezujući Evropu i SAD i služeći mnogima kao stanica za presedanje.

I dok svaka treća osoba na Islandu svoje radno mesto duguje upravo turizmu koji će ove godine zemlji doneti 3,4 milijarde dolara, ovaj uspeh dolazi sa visokom cenom: horde posetilaca takođe uništavaju infrastrukturu i osetljiv lokalni ekosistem.

Novi Zeland

Novi Zeland ima sličan problem kao Island: divlja i netaknuta priroda predstavlja odličnu pozadinu za filmove poput “Gospodara prstenova” i “Hobita”, a turistička marketinška kampanja “100% čist Novi Zeland” (“100% Pure New Zealand”) doprinela je još većoj popularnosti ove zemlje među turistima.

Stanovnici Novog Zelanda se žale na neprimereno ponašanje turista, koji ne pokazuju poštovanje prema životnom okruženju. Zemlja takođe nema dovoljno jaku infrastrukturu za izlaženje na kraj sa smećem i drugim vrstama ljudskog otpada koji ostaje iza turista.

Blumberg navodi da broj hotela nije dovoljan za smeštanje svih turista koji posete zemlju, kao i da vlada nestašica parkig mesta i javnih toaleta.

Ćinkve Tere, Italija

Dok brojni turistički objekti očajnički pokušavaju da privuku što veći broj posetilaca, Ćinkve Tere u Italiji čini potpuno suprotnu stvar.

U ovih pet živopisnih ribarskih naselja godišnje se sjati oko dva i po miliona posetilaca, što je znatno više nego što domaćini mogu da izdrže.

Sa ciljem da smanje broj posetilaca, lokalne vlasti su 2016. godine saopštile da će odrediti fiksni broj turista koji će pre posete morati putem interneta da nabavi posebnu karticu za pristup selima. Posetioci takođe moraju da se drže jasno utvrđenih staza zbog erozije tla.

Ostrva Koh Kaj, Tajland

Dok veći deo arhipelaga i dalje rado dočekuje turiste, na nekoliko lokacija ograničen je pristup zbog zabrinutosti lokalne vlade za životnu sredinu.

Zabrana posete ostrvima Koh Kaj Nok, Koh Kaj Nui i Koh Kaj Nai na snazi je od maja 2016.

Tajlandsko Ministarstvo morskih i obalskih resursa navodi da je ovu odluku donelo nakon što je utvrdilo da je uništeno 80 odsto korala koji okružuju ostrva.

Amsterdam, Holandija

Frans van der Avert, izvršni direktor gradskog sektora za marketing, saopštio je da grad posećuje preveliki broj turista.

“Gradovi umiru zbog turizma. Uskoro više niko neće živeti u starim gradskim jezgrima. Veliki broj evropskih gradića već popušta usled navale turista koji ih guše”, rekao je.

Avert je dodao da više neće uložiti jedan jedini evro u reklamiranje Amsterdama.

“Ne želimo još ljudi. Želimo da povećamo kriterijume kada je reč o lvalitetu posetilaca. Želimo ljude koje zaista interesuje da posete naš grad, a ne one koji će dolaziti da se opijaju i luduju tokom noćnih izlazaka. Dolazi nam veliki broj ljudi koji nemaju nimalo poštovanja prema karakteru ovog grada. Lou kost kompanije nam stvaraju velike problemi. Putnici Rajanera su najglasniji”, objasnio je.

Maču Pikču, Peru

Maču Pikču ima ograničenje od 2.500 hiljada posetilaca na dan, koje je postavio UNESKO. Međutim, ovaj broj uveliko je počeo da raste nakon 2011. godine, a samo 2015. ovom lokacijom je prošetalo 1.3 miliona turista, navodi peruansko Ministarstvo turizma. Preveliki broj posetilaca počeo je da ugrožava drevni kompleks, a lokalna vlada iz tog razloga planira da uvede nova ograničenja. Svi turisti koji su planirali da posete Maču Pikču moći će to da učine samo tokom jutarnjih i popodnevnih turističkih tura, s tim što će vreme obilaska biti ograničeno.

Butan

Butan od 1974. važi za jednu od popularnijih turističkih destinacija, ali su vlasti odlučile da uvedu neka ograničenja kako bi očuvale netaknute pejzaže ove zemlje i njenu jedinstvenu kulturu. Kraljevstvo na rubu Himalaja tako godišnje može da poseti samo određeni broj posetilaca, a cena vize za većinu turista iznosi vrtoglavih 220 evra po danu boravka.

Santorini, Grčka

Santorini je poznat po malim plavo-belim kućićama koje gledaju na more, a upravo zbog toga ovo mesto predstavlja jednu od najomiljenijih destinacija korisnika Instagrama i putničkih blogera.

Godine 2015, u ovo mesto stigao je rekordan broj kruzera, sa oko 10.000 posetilaca. Iz straha da masovni turizam ne počne da uništava ovaj mediteranski dragulj, lokalne vlasti su ograničile broj dnevnih posetilaca na 8.000.

Dubrovnik, Hrvatska

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković otkrio je u avgustu ove godine da će broj posetilaca koji ulaze u stari centar grada biti drastično smanjen.

Novo ograničenje pratiće Uneskovu preporuku, pa će tako gradske zidine umesto dosadašnjih 12.000 moći da poseti samo 8.000 turista.

Ograničenje, koje će trajati dve godine, takođe će se odnositi na broj turista koji se iskrcavaju iz kruzera.

Plaža svinja, Bahami

Grupa radosnih svinja koje plivaju u moru učinile su Bahame glavnom turističkom atrakcijom, a simpatične životinje su čak dospele na Instagram post Donalda Trampa Mlađeg.

U februaru 2017, nekoliko svinja je pronađeno mrtvo, a prvobitne pretpostavke bile su da im je neko dao alkohol ili im otrovao hranu.

Ipak, obdukcija je pokazala da su se svinje najverovatnije najele peska, ali krivica turista nije bila potpuno isključena. Stručnjaci navode da su se životinje toliko navikle na dobijanje hrane od ljudi, da je to u potpunosti promenilo njihov način života.



Izvorni link

Slični artikli

Top