Stranica
Home > Vesti > Amfilohije zbog Crnogoraca i volova dobio krivičnu prijavu

Amfilohije zbog Crnogoraca i volova dobio krivičnu prijavu


Crnogorski pokret je podneo krivičnu prijavu protiv Rista Radovića, u monaštvu Amfilohija, zbog, kako navode izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje.


Izvor: B92, RTCG

Foto: Tanjug, arhiva

U CP navode da je mitropolit Amfilohije, svojim izjavama na liturgijama u Crmnici i Cetinjskome manastiru, 17, 19. i 21. septembra počinio krivično delo, javlja RTCG.

“Radović je, počinio krivično delo povrede ugleda naroda, manjinskih naroda i drugih manjinskih zajednica, iz člana 199 Krivičnog zakonika Crne Gore u sticaju s krivičnim delom izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje iz člana 370 KZ CG, jer je povezujući Crnogorce sa domaćim životinjama (volovi) koje su sinonim za malolumnost i mentalnu zaostalost, namerno narušio ugled nacionalnog imena Crnogorac, tako da pomen crnogorskoga imena poprima izrugujući oblik, kompromitujući celu jednu naciju u zemlji i vani“, saopšteno je iz CP.

Istovremeno je, kako navode, Crnogorce katoličke, islamske veroispovesti i ateiste, kao pripadnike crnogorskoga naroda, izložio uvredama, zato što kao muslimani i ateisti nisu kršteni niti miropomazani, odnosno kao katolici i pravoslavci nisu kršteni i miropomazani u Beogradskoj patrijaršiji.

„Svojom izjavom u vezi vraćanja krsta na podgoričkoj Sat kuli, uvredio je muslimane i tursku državu, s namerom da poseje seme razdora između podgoričkih muslimana i pravoslavaca, i tako počinio još jedno krivično delo izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje iz člana 370 KZ CG“, poručuju iz Crnogorskog pokreta.

Navode i da Amfilohije to ne čini prvi put, jer ranije protiv građanina Rista Radovića već jednom pokretan postupak zbog govora mržnje i izazivanja nacionalne netrpeljivosti.

„Nevešti i neubičajeni pokušaj eparhije SPC u Crnoj Gori da relativizuje učinjena dela samo dodatno govori u prilog tome da su i sami svesni očiglednosti i težine dela zbog kojih je Crnogorski pokret podneo prijavu“, saopšteno je iz CP.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je ranije da ima dosta Crnogoraca koji misle da su Crnogorci samo zato što su rođeni u Crnoj Gori.

Na kraju liturgije u Cetinjskom manastiru Amfilohije je nedavno vernima rekao da je sveto pričešće suština “naše vere i našega života, i u vremenu i u večnosti”.

“Ima dosta Crnogoraca koji misle da su Crnogorci samo zato što su rođeni u Crnoj Gori. Kakvi su to Crnogorci. I zato što imaju slavne pretke. A slavni preci – svi do jednoga bili kršteni i miropomazani, kao što je danas krštena i miropomazana naša Marija. Svi su dolazili ovde da celivaju kivot Svetoga Petra Cetinjskoga, da od njega uzmu blagoslov. A ovi misle da su Crnogorci samo zato što su se, kao i volovi, rodili u Crnoj Gori. Nisu to Crnogorci“, rekao je Amfilohije.Izvorni link

Slični artikli

Top