Stranica
Home > Vesti > Dačić: Uputićemo protest zbog incidenta u Zagrebu

Dačić: Uputićemo protest zbog incidenta u Zagrebu


Grupa članova krajnje desničarske Autohtone hrvatske stranke prava izazvali su ranije danas težak incident u Zagrebu – otvoreno su pretili premijeru Andreju Plenkovića, u slučaju da skine ploču "Za dom spremni" u Jasenovcu i na protestu zapalili srpski nedeljnik "Novosti".

Ivica Dačić je reagujući povodom tog slučaja rekao da je Srbija mnogo puta izrazila želju za dijalogom i dobrosusedskim odnosima sa Hrvatskom i da je to od velikog značaja za ukupnu stabilnost u regionu.

"Ali to podrazumeva da se svaka od strana uzdržava od nekih poteza koji mogu biti provokacija ili vređana osećanja srpskog i hrvatskog naroda", istakao je Dačić.

Na pitanje novinara da li će Srbija uručiti demarš odlazećem hrvatskom ambasarodu Gordanu Markotiću ili nekom iz ambasade i da li će našeg ambasadora u Hrvatskoj povući na konsultacije povodom tog događaja, Ivica Dačić je odgovorio potvrdno.

"To da, mi uvek dajemo proteste povodom raznih takvih događaj i ovo zaslužuje protest. Takođe smo uputili protest i kada je ta tabla postavljena i zaista je nevoravatno da u EU ta tabla i dalje stoji", rekao je Dačić novinarima u Palati "Srbija".

Dodao je – "toliko što se tiče držanja lekcija od strane Brisela koje često upućuju Srbiji".

Dodao da je ne samo antisrpski već i anticivilizacijiski čin da ispred nekadašnjeg koncetracionog logora Jasenovac koliko god da traju sporovi koliko je ubijeno, a ubijeno je više stotitna hiljada Srba i Jevreja, Roma i Hrvata koji se nisu slagali sa ustaškim režimom – da se tu postavi tabla sa ustškim pozdravom "Za dom spremni".

Dačić kaže da to nije zableženo nigde u svetu, kao i da je u mnogim zemljam sveta izricanje faštitičkih simbola i pozdrava strogo kažnjivo delo.

"Zaista je nezamislivo da ispred ulaza u Aušvic i Mauthauzen stoji pozdrav Zig hajl. To je zabranjeno u Austriji i Nemačkoj", rekao je šef srpske diplomatije.

Dačić ističe i da rasprave da li je nešto zabranjeno u Hrvatskoj ili ne govori više o njima i situaciji u Hrvatskoj i javnom mnjenju koje se time stvara nego o potrebi da mi stalno reagujemo.

Kako kaže, mi smo stalno pisali neke proteste, ali od njih nema velike koristi, jer nam na njih ne odgovaraju.

"Takvi potezi svakako neće doprineti unapređenju naših odnosa. Čuli ste i opredeljenje hrvatske predsednice i našeg predsednika da pokušamo otvorena pitanja dijalogom da rešavamo, ali da gledamo u budućnost, da tražimo zajedničke intrese bez obzira na prošlost", naveo je Dačić.

"Lažna tvrdnja o velikosrpskoj agresiji"

Ministar je rekao da je jedna teza o velikosrpskoj agresiji devedesetih godina potpuno lažna, a kojom se opravdavaju "Oluja" i zločini nad Srbima.

Podsetio je da Srbi žive u Hrvatskoj vekovima, isto kao u BiH, Crnoj Gori, Kosovu i Makedoniji.

"Po poslednjem popisu iz 1991. oko 580.000 Srba je bilo u Hrvatskoj, u Zagrebu oko 50.000. Danas po popisu ima oko 180.000 Srba i o kakvoj oni velikosrpskoj agresiji govore kada su proterani Srbi. U Sarajevu je živelo 150.000 Srba, a Prištini 40.000, a koliko ih sada ima", istakao je ministar spoljnih poslova

Dačić je naglasio da kada neki narod vrši etničko čišćenje onda tog drugog naroda ima manje, a ovde je bilo upravo suprotno.

"Nikakve velikosrpske agresije nije bilo – to su lažne priče", naglasio je Dačić.

Istakao je da je NDH 1941. bila do Zemuna, Novog Sada i Šapca i obuhvatala celu BiH i, ako je bilo ko vršio neku agresiju, to su radili oni pod sloganom "Za dom spremni".

"Krajnje je vreme da se prestane sa raznim opravdanjima za zločine koji su počinjeni, ako je neko počioni nad Hrvatimač treba da odgovara, ali šta ćemo za zločine nad Srbima da li će neko da odgovara", pita Dačić.

"Kako im ne zasmetaše srpski bajoneti 1918?" 

Ministar je istakao da Srbi snose, takođe, krivicu jer zaboravljaju istorijske činjenice.

"Srpski bajoneti nisu smetali Hrvatima i Slovencima 1918. Da nisu došli dotle možda bi još oni bili u Austriji, da nije bilo srpskih bajoneta.

Takođe, 1915. ministar spoljnih poslova Velike Britanije Eduard Grej je u ime saveznika poslao pismo Nikoli Pašiću i tražio od Srbije da ustupi Bugarsku i pola Mekadoinije da bi Bugarska ušla u rat na strani saveznika, a ne na strani sila Osovine, a za uzvrat piše da se Srbiji daje BiH i izlaz na more.

Pašić je sa gnušanjem odbio taj predlog zato što mi hoćemo da oslobodimo našu braću Hrvate i Slovence – eto koliko smo glupi", naveo je Dačić.

Podseća i da je "Vilson 1918. u svojih 14 tačaka, u jednoj od njih o Srbiji i izlasku na more, gde se kaže da Austrougarska ne treba da se raspadne već da Hrvatska i Slovenija ostanu da žive kod njih, a sve ostalo da bude Srbija i Crna Gora i mi smo sve to odbili".

"Hrvati su pojurili kod Pašića da se žale na taj predlog protiv stvaranja Jugoslavije, pošto su hteli Jugoslaviju da bi spasili Hrvatsku i Sloveniju od ostanka u Austrougarskoj.

Pa kako im tada ne zasmetaše srpski bajoneti i što je neko iz moje Žitorađe ginuo u Mariboru ili Zagrebu da se oslobode od Austrougarske, što se sami nisu oslobađali.

I naciste su dočekali cvećem za razliku od Beograda. A sada govore o velikosrpskoj agresiji", rekao je Dačić.

Dačić navodi da ne želi da ruši odnose Hrvatske i Srbije, ali da ne može da istrpi takve nekorektnosti – da se govori o velikosrpskoj agresiji.

"Treba pitati i Karađorđeviće i srpsku politiku iz 1918. godine. Umesto stvaranja Srbije za koju su sami saveznici nudili da bude tri ili četiri puta veća, mi smo odbili zbog Makedonije, Hrvatske i Slovenije.

A, šta je sa srpskim interesima i onda na kraju kriv im je Milošević i Tito, moguće, ali da vidimo ko je prvo zašta kriv i 100 godina posle 1918. Srbi su izgubili sve za šta su ratovali", rekao je šef srpske diplomatije.

Dačić naglašava da je najveća laž koja postoji o velikosrpsko agresiji.Izvorni link

Slični artikli

Top