Stranica
Home > Vesti > “Del Ponte pokazala naivnost i političku kratkovidost”

“Del Ponte pokazala naivnost i političku kratkovidost”


“Dojče vele“ se pozabavio slučajem bivše glavne tužiteljice Haškog suda Karle del Ponte koje je iznenada napustila istražnu komisiju UN o Siriji.


Izvor: Dojče vele, Tportal

screenshot

Komentator DW-a Andreas Zumah smatra da je frustracija oko Sirije, koju je iskazala Del Ponte, razumljiva ali da njena ostavka nije.

Prema njegovom mišljenju objašnjenje koje je ponudila Del Ponte napuštajući Komitet UN o Siriji je ne samo manjkavo, nego i “politički kratkovido i zapanjujuće naivno“.

Autor navodi da ostavka može biti verodostojna s jedne strane jer su nastojanja Istražnog komiteta da se Međunarodnom krivičnom sudu (ICC) prebaci odgovornost za istrage o ozbiljnim kršenjima ljudskih prava i ratnim zločinima tokom rata u Siriji nalazili na nerazumevanje u SB UN.

Međutim SB je blokirano po pitanju Sirije jer stalne članice SAD, Francuska i Velika Britanija s jedne, a Rusija i Kina s druge strane zauzimaju potpuno suprotstavljena gledišta o tom konfliktu.

Zbog toga bi bilo nepravedno optužiti Istražni komitet o Siriji za nedelotvornost zbog pat pozicije u Savetu bezbednosti, posebno ako se uzmu u obzir ograničenja s kojima se susreću u radu.

Informacije koje je komisija prikupila u razgovorima sa svedocima u Siriji i izvan nje tokom godina od kada je oformljena biće vredan materijal kad jednom suđenja započnu bez obzira hoće li se zločinima baviti ICC ili neko drugo telo i toga bi Del Ponte, smatra komentator DW-a, trebalo da bude svesna kao bivša glavna tužiteljka UN-posebnih sudova za ratne zločine u bivšoj Jugoslavija i Ruandi.

“Del Ponte je pokazala političku kratkovidnost kada se obrušila na Rusiju zbog potpore Asadovom režimu u Siriji iako je reč opravdanoj kritici jer je propustila i jednom rečju spomenuti SAD i druge zapadne sile zbog njihove potpore islamističkim pobunjeničkim skupinama u tom ratu kao i podršku terorističkim organizacija poput Islamske države i lokalne Al Kaide od strane nekih države iz te regije poput Saudijske Arabije“, piše Zumah.

Ništa nije crno ni belo u konfliktu u Siriji, piše autor.

“Ne radi se o situaciji u kojoj imamo zlu vlast s jedne i dobru opoziciju s druge strane. Prema vlastitom priznanju Del Ponte je bilo potrebno šest godina da dođe do toga zaključka“, dodaje on.

Takvo zapanjujuće priznanje koje dolazi od advokaticekoja je bila glavna tužiteljka na dva UN-ova posebna suda za ratne zločine i glavna državna tužiteljka kod kuće u Švajcarskoj, te je provela godine na drugim raznim najvišim svetskim pravosudnim pozicijama upućuje na “naivnost i nesvesnost“.

Srećom, veruje Zumah, UN će brzo pronaći kvalifikovanog naslednika za Istražni komitet o Siriji, i to nekoga s više snage i manje političke kratkovidosti i naivnosti.Izvorni link

Slični artikli

Top