Stranica
Home > Vesti > Erdogan i Borisov otvorili pravoslavnu crkvu u Istanbulu

Erdogan i Borisov otvorili pravoslavnu crkvu u Istanbulu


Turski predsednik je tom prilikom rekao da Crkva Sveti Stefan ostaje "jedinstveni primer" crkve izgrađene na gvozdenoj konstrukciji, prenosi AP.

Erdogan je rekao da crkva doprinosi "lepoti i bogatstvu Istanbula" i da je ona najnoviji primer napora koje Turska ulaže u obnavljanje sinagoga, kapela i crkvi.

Borisov je rekao da će njegova država raditi na "normalizaciji i poboljašanju" odnosa između Turske i Evropske unije u vreme kada njegova zemlja predsedava Savetom Evropske unije.

Svečanom otvaranju su osim turskog predsednika i bugarskog premijera prisustvovali i premijer Turske Binali Jildirim, bugarski patrijarh Neofit, bugarski muftija Mustafa Hadži, delegacija Bugarske, veliki broj zvaničnika iz obe države, diplomata i poslanika kao i Bugara iz Bugarske i lokalne zajednice Bugara.

Obratili su se Jildirim, Borisov i Erdogan a nakon toga su dvojica premijera imala sastanak.

Crkva Svetog Stefana u obliku krsta smeštena je na obali Zlatnog roga, na Balatu, a karakteristična je po tome što je u potpunosti od kovanog gvožđa.

Crkva koju još nazivaju Gvozdena crkva, prvobitno je bila izgrađena od drveta.

Ponovo je sagrađena 1898. godine, ovaj put od gvožđa.

Restauracija, koju je radio Grad Istanbul, trajala je sedam godina, a obnovljeno je sve, od poda do krova.

Od 3,5 miliona evra (16 miliona turskih lira), koliko je uloženo da se crkva spasi od propadanja, više od 2,8 miliona evra (13 miliona lira) izdvojio je Grad Istanbul.Izvorni link

Slični artikli

Odgovori

Top