Stranica
Home > Vesti > Huti podržali istragu o saudijskom bombardovanju

Huti podržali istragu o saudijskom bombardovanju


Jemenski šiitski pobunjenici Huti su podržali poziv UN za istragu bombardovanja na severu Jemena, koje je izvela saudijska koalicija, u kom su poginule desetine


Izvor: Beta

Za večeras je zakazana zatvorena sednica Saveta bezbednosti UN sa temom Jemena.

Napad je izveden juče i izazvao je međunarodne kritike.

Jedan od pobunjeničkih vođa Mohamed Ali al-Huti naveo je na Tviteru da Huti pozdravljaju poziv UN i da su voljni da sarađuju u istrazi bombardovanja u provinciji Sada, u kom je pogođen autobus sa civilima, većinom đacima.

Saudijska koalicija je danas saopštila da će sprovesti istragu. Saudijska državna agencija je citirala neimenovanog visokog funkcionera koji je rekao da je koalicija “čvrsto posvećena” istrazi incidenata u kojima postoje “tvrdnje o greškama ili kršenju međunarodnog prava” kao i izvođenju odgovornih na sud.

Ta izjava označava promenu ranijeg stava. Portparol koalicije Turki al-Malki ranije je branio napad kao “legitimnu vojnu akciju” i optužio Hute za regrutovanje dece i korišćenje dece kao živog štita na bojištima.

Koalicija je saopštila da je napad na Sadu bio odgovor na raketu koju su pobunjenici dan ranije ispalili na Saudijsku Arabiju.

Huti često gađaju Saudijsku Arabiju a u par navrata su gađali i prestonicu Rijad balističkim raketama.Izvorni link

Slični artikli

Top