Stranica
Home > Vesti > “Imamo odgovor na sve ishode kosovske političke krize”

“Imamo odgovor na sve ishode kosovske političke krize”


Beograd — Srpski politički predstavnici na KiM nisu doneli odluku o stupanju u bilo kakve koalicije u južnoj srpskoj pokrajini, kaže predsednik Srpske liste Goran Rakić.


Izvor: Tanjug

Osim toga, on je naveo da eventualni glas za formiranje predsedništva i konstituisanje ograna skupštine ne znači i blanko podršku za formiranje kosovske vlade.

Rakić je, u intervjuu za “Politiku” rekao da će odnos Srpske liste prema pojedinim albanskim partijama isključivo zavisiti od toga da li će pokazati razumevanje za probleme i želje srpskog naroda na KiM-u.

Upitan da li će Srpska lista podržati reizbor Kadrija Veseljija za predsednika Skupštine Kosova, Rakić je pojasnio da u skladu sa pokrajinskim propisima predsednik parlamenta može da bude biran samo na predlog političke partije ili koalicije koja osvoji najveći broj mandata, bez obzira da li će ta stranka ili koalicija biti u izvršnoj vlasti.

“Eventualni glas za formiranje predsedništva i konstituisanje organa Skupštine ne znači i blanko podršku za formiranje vlada”, naveo je Rakić.

On je objasnio da Srpska lista neće koristiti trenutni odnos snaga u albanskom političkom korpusu kako bi doprinela destabilizaciji prilika, već će učiniti da trenutna politička kriza bude prevaziđena.

O odugovlačenju formiranja kosovskih institucija i trajanju političke krize, Rakić je izjavio da je postizborna matematika takva da je svaki ishod moguć, a Srpska lista će, dodao je, imati adekvatan odgovor na svaki ishod.

On je zaključio da je Srpska lista ostvarila svoj glavni cilj na poslednjim izborima, a to je, rekao je Rakić, jedinstvo srpskog naroda.Izvorni link

Slični artikli

Top