Stranica
Home > Vesti > Izetbegović ponovo protiv izgradnje Pelješkog mosta

Izetbegović ponovo protiv izgradnje Pelješkog mosta


Sarajevo — Bošnjački član BiH Predsedništva Bakir Izetbegović ponovo se usprotivio izgradnji Pelješkoga mosta tvrdeći da bi Hrvatska njime narušila suverenitet BiH.


Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug

“Izgradnja Pelješkog mosta predstavlja rušenje suvereniteta BiH”, rekao je Izetbegović u izjavi za bosanskohercegovačku TV1.

Dodao je da BiH i Hrvatska moraju pronaći rešenje ovog problema kako bi se BiH dopustio slobodan pristup otvorenom moru.

“Valja utvrditi granicu. Valja utvrditi koridor ili plovni put BiH koji nas spaja s medjunarodnim vodama, otvorenim morem i nakon toga elemente mosta, koji bi se eventualno gradio preko tih koridora, preko tih faktički, medjunarodnih voda”, pojasnio je bošnjački član državnog vrha.

Po njegovom mišljenju, Hrvatskoj bi se više isplatila izgradnja tunela.

“Mislim da bi Hrvatsku dvostruko jeftinije došao jedan tunel koji bi išao u zaledju ili ispod Neuma, tamo je obala vrlo strma i put do Dubrovnika bi trajao puno kraće, a ne bi upropastili predivno poluostrvo Pelješac jednim vrlo širokim putnim pojasom”, dodao je Izetbegović koji je i čelnik bošnjačke Stranke demokratske akcije.

Inače, funkcioneri njegove stranke najavili su da će u Parlamentu BiH podržati zahtev opozicionih bošnjačkih stranaka da se zaustavi projekat izgradnje Pelješkog mosta dok se ne reši otvoreno pitanje morske granice kod Neuma.

Istovremeno, zastupnici hrvatskih stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH u oba doma državnog Parlamenta BiH odbacili su tvrdnje da izgradnja Pelješkog mosta ugrožava interese Bosne i Hercegovine i smatraju da je protivljenje bošnjačkih političara izgradnji deo predizborne kampanje u toj zemlji.Izvorni link

Slični artikli

Top