Stranica
Home > Vesti > Skupština završila rad, i u utorak o amandmanima

Skupština završila rad, i u utorak o amandmanima


Beograd — Skupština Srbije završila je rad, nastaviće sutra raspravu o amandmanima na više finansijskih zakona, među kojima je i 919 amandmana na Predlog budžeta za 2018.


Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug, arhiva

Na zakonske predloge koje razmatra parlament, među kojima je i budžet za iduću godinu, podneto je ukupno 2.317 amandmana.

Poslanici za raspravu o svim amandmanima imaju ukupno 600 minuta, a do sada su iskoristili 126 minuta.

Danas je razmotreno 35 amandmana na dopunu Zakona o budžetu za 2017, koja će omogućiti isplatu bonusa od po 10.000 dinara za pripadnike sektora bezbednosti i to do kraja godine.

Skupština je danas razmotrila i 39 amandmana na izmene Zakona o budžetskom sistemu, od ukupno 417 amandmana podnetih na izmene tog zakona.

U raspravi su poslanici opozicije negodovali, jer smatraju da neće biti dovoljno vremena da se raspravlja o amandmanima na predloženi budžet za 2018. godinu, a predsednica parlamenta Maja Gojković poručuje da to zavisi isključivo od poslanika.

Opozicija negoduje što su poslanici vladajuće većine podneli veliki broj amandmana na zakone koji prethode budžetu, a koji, navode, ništa ne menjaju i neće biti ni usvojeni, ali za čiju raspravu je potrebno dosta vremena.

U predlogu budžeta za 2018. godinu, koja je sledeća tačka dnevnog reda iza izmena Zakona o budžetskom sistemu, planirani su prihodi u iznosu od 1.178 milijardi dinara i rashodi od 1.207 milijardi dinara, dok planirani deficit iznosi 0,6 odsto BDP odnosno 28,4 milijarde dinara, što je za 40,7 milijardi niže od deficiota planiranog u 2017. godini.

Predlog budžeta je planiran na temelju projektovanog rasta BDP-a od 3,5 odsto u 2018, uz BDP deflator od 2,8 odsto i indeks potrošačkih cena na malo od 2,7 odsto.

U odnosu na realizaciju u tekućoj godini, investicije će u sledećoj godini prvi put biti 30 odsto veće i iznosiće oko 180 milijardi dinara na nivou opšte države, odnosno 128 milijardi dinara na nivou Republike.

U 2018. predviđeno je povećanje plata za 10 odsto u javnom sektoru i pet odsto u administraciji, a povećanje penzija biće pet odsto.

Od 128 milijardi dinara za investicije najviše je namenjeno za projekte u nadležnosti Ministarstva građevinarstva i to 53,8 milijarde dinara.

Na dnevnom redu sednice parlamenta, koja je počela 6. decembra, uz predloženi budžet za 2018. godinu je još 30 tačaka.Izvorni link

Slični artikli

Top