Stranica
Home > Vesti > Snažni potresi u S. Koreji: Testirali smo novu h-bombu

Snažni potresi u S. Koreji: Testirali smo novu h-bombu


Severna Koreja potvrdila je da je testirala novu hidrogensku bombu namenjenu za interkontinentalnu balističku raketu.


Izvor: B92, Beta, Tanjug

Foto: Tanjug/AP

To jeobjavila severnokorejska državna televizija navodeći da je reč o velikom uspehu.

Testiranje hidrogenske bombe koje je naložio lider Kim Džon Un, predstavlja “kompletan uspeh” i “značajan” korak u kompletiranju programa nuklearnog oružja Severne Koreje, prenosi Rojters.

Objava je usledila nekoliko sati posle dva potresa izazvana nuklearnom detonacijom.

Zemljotres jačine 6,3 stepena Rihterove skale zabeležen je u Severnoj Koreji. Američki geološki zavod saopštio je da je registrovao potres na 55 kilometara severozapadno od Kimčaeka.

Kineska agencija za zemljotrese saopštila je da je registrovala još jedan potres u Severnoj Koreji magnitude 4,6 stepeni Rihterove skale posle prvobitne jačine 6,3 stepeni.

U saopštenju na sajtu administracije kaže se da je drugi potres, dubine na nula kilometara, usledio samo osam minuta posle prvog koji je, kako se navodi “sumnjiva eksplozija”, prenosi Rojters.

Kineske vlasti navode u saopštenju na svom sajtu da je zemljotres koji se dogodio u jutarnjim časovima, potres je zabeležen na dubini od nula metara.

Koordinate dva zemljotresa su skoro identične, navode kineski stručnjaci.

Severna Koreja je sprovela šestu nuklearnu probu, potvrdila je ranije japanska vlada posle izveštaja nekoliko stranih instituta za geologiju da je registrovana “eksplozija” magnitude 6,3 u blizini lokacije gde je sprovedena atomska proba.

“Japanska vlada potvrđuje da je Severna Koreja sprovela nuklearnu probu”, izjavio je novinarima šef japanske diplomatije Taro Kono.

Ta proba bi mogla da poveća već velike tenzije na Korejskom polustrvu.

Severna Koreja je pre probe saopštila da je razvila hidrogensku bombu namenjenu za novu interkontinentalnu balističku raketu koju već poseduje.

Američki institut za geologiju naveo je da je zemljotres bio magnitude 6,3, odnosno veći nego tokom ranijih nuklearnih proba Severne Koreje.

“Više liči na eksploziju nego napravi zemljotres, jer nema epicentra u dubini zemlje”, naveo je ranije taj institut i dodao da je deset minuta posle prvog potresa regitrovan drugi, manje maginute, od 4,6.

Prethodne nuklearne probe Severne Koreje takođe su izazivale zemljotrese.

Severna Koreja je od 2006. godine sprovela pet nuklearnih probi i seriju testiranja balističkih raketa zbog čega su joj uvedene stroge međunarodne sankcije koje su dodatno pooštrene.

Ranijim rezolucijama UN Severnoj Koreji je naloženo da obustavi sve nuklearne aktivnosti i program proizvodnje balističkih raketa.Izvorni link

Slični artikli

Top