Stranica
Home > Vesti > Vučić: Srbija visoko ceni ruku prijateljstva koju joj je Putin pružio

Vučić: Srbija visoko ceni ruku prijateljstva koju joj je Putin pružio


Predsednici Rusije i Srbije obratili su se medijima nakon sastanka u Kremlju.

Vladimir Putin je rekao da je Rusija zainteresovana za stabilizaciju prilika na Balkanu.

"Nastavićemo da pružamo podršku Srbiji i njenoj teritorijalnoj celovitosti", rekao je ruski predsednik i dodao da situacija mora političkim putem da se reguliše u skladu sa Rezolucijom 1244.

Kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine, Putin je rekao da će Moskva podržati svako uzajamno prihvaćeno rešenje.

"Rusija je zainteresovana za stabilizaciju prilika u regionu. Ruska strana će nastaviti podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije", rekao je ruski predsednik. 

Ističe da je tokom sastanka prioritet bio na ekonomskoj saradnji i naglasio da robna razmena beleži siguran rast. "Razmena robe porasla je za 26 procenata, do milijardu i po dolara. Sve su veće uzajamne investicije", rekao je Putin.

Putin je dodao da očekuje da će se to i nastaviti, kao i da će Rusija pokriti potrebe Srbije za gasom. 

Napomenuo je da bi Srbija mogla da postane važan element u tranzitu ruskog gasa i da se radi na uvezivanju Srbije u projekat "Turski tok".

"Srbija može da postane važan element u tranzitu ruskog gasa", poručio je Putin.

U okviru razgovora, kako je rekao, konstatovano je još jednom da je energetika prioritetna sfera saradnje dve zemlje.

Podsetio je da Srbija trenutno gotovo u potpunosti nabavlja gas iz Rusije, da su u ovoj godini isporuke gasa iz Rusije u Srbiju dostigle dve milijarde kubnih metara, a da bi sledećih godina mogle da dostignu i tri po milijarde.

Naveo je takođe i da u okviru saradnje "Gasprom njeft" nastavlja sa realizacijom modernizacije NIS-a, koji danas zapošljava 11.000 ljudi, a investicije u tu kompaniju dostižu tri milijarde dolara.

"Sve su i veće ruske investicije u Srbiju i one dostižu četiri milijarde dolara, dok su srpski partneri u rusku privredu uložili pola milijarde dolara", rekao je Putin, dodajući da potpisana Deklaracija u oblasti modernizacije privrede predstavlja dodatni impuls unapređenju saradnje.

Podsetio je da Ruske železnice uz pomoć kredita države od 800 miliona dolara rade na realizaciji modernizacije srpskih pruga, a dve zemlje imaju zapaženu saradnju i u bankarskom sektoru.

Kako je rekao, razgovara se o formiranju slobodne trgovinske zone između Evroazijskog saveza i Srbije.

"U toku su konsultacije, a očekujem da to rezultira potpisivanjem sporazuma", dodao je Putin.

Ruski predsednik je najavio i jačanje kulturne i humanitarne saradnje, podsetivši da je završen mozaik na kupoli Hrama Svetog Save, da je nedavno u Srbiji nastupao ansambl "Aleksandrov".

"Zahvaljujem Vučiću na odluci da park u Beogradu nazove po tom kolektivu koji je nedavno tragično nastradao", rekao je Putin.

Ruski predsednik je dodao i da je u Srbiji sve veće interesovanje za učenje ruskog jezika.

"Dogovorili smo se da jačamo kontakte između ljudi i povećavamo turističku razmenu", zaključio je ruski predsednik.

Vučić: Hvala Rusiji za veto u SB UN, nećemo uvoditi sankcije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će Srbija u političkom smislu uvek biti zahvalna Vladimiru Putinu što je sprečio da srpski narod dobije žig genocidnog naroda, kao i na tome što i dalje ima mogućnost da se bori za Kosovo i Metohiju, te ponovio da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji.

"Srbija visoko ceni ruku prijateljstva koju nam je Putin pružio, želim mu uspeh da bi nastavio da sprovodi politiku jačanja veza među našim zemljama", rekao je Vučić. 

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Putinom ponovio da Srbija jeste vojno neutralna zemlja i nema težnje da uđe u vojne saveze, uključujuću NATO.

"Želeo bih da u ime Srbije izrazim zahvalnost na podršci koju nam Rusija pruža u smislu očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje. Rusija je uvek bila prijatelj Srbije", rekao je Vučić, koji se prvo obratio na ruskom jeziku.

Vučić je istakao da se Srbija neće mešati u unutrašnje stvari u Ruskoj Federaciji, ali je poželeo Putinu uspeh na predstojećim izborima, kako bi se nastavila politika jačanja odnosa dve zemlje.

"Kao predstavnik jednog malog ali ponosnog i dostojanstvenog naroda, želeo bih da poručim ruskom narodu da Srbija visoko ceni prijateljstvo Rusije", rekao je Vučić.

"Želeo bih da u ime Srbije izrazim zahvalnost na podršci koju nam Rusija pruža u smislu očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje. Rusija je uvek bila prijatelj Srbije", rekao je Vučić.

Naznačio je da će Srbija uvek biti zahvalna Rusiji i predsedniku Putinu za više stvari, ali za tri posebno.

To je, kako je rekao, trenutak kada je Rusija stavila veto na rezoluciju Saveta bezbednosti UN čime je sprečila da srpski narod bude proglašen genocidnim i tako dobije žig sramote, kao i na tome što Srbija i dalje ima mogućnost da se bori za KiM, putem mira i odgovornom i ozbiljnom politikom.

"I treće, Srbija je vojno neutralna zemlja i nema težnje da uđe u vojne saveze, pa ni u NATO, a zahvaljujući podršci Putina, uspeli smo delimično da revitalizujemo avijaciju i očuvamo status vojno neutralne zemlje", naznačio je predsednik Srbije.

Kako je rekao, danas je potpisano nekoliko važnih sporazuma Srbije i Rusije, a posebno je istakao značaj sporazuma o povećanju isporuka gasa, što je važno za obe strane.

Činjenica da Srbija koristi sve više gasa jeste dokaz napretka industrije naše zemlje, apostrofirao je Vučić i dodao da se Srbija nije suočila sa problemom isporuke gasa za potrošače, kao i da ispunjava svoje finansijske obaveze, što nije radila pre sedam-osam godina.

Ukazao je da se robna razmena između dve zemlje svake godine povećava, da je ove godine bila znatno veća nego prošle, te da postoji mogućnost za još veći rast.

"Srbija je mala zemlja, brojčano i teritorijalno, ali smo jedan od retkih naroda koji se časno i pravedno ponaša prema ruskim prijateljima. Znam da za Rusiju to nema velikog značaja, ali moja je dužnost da istaknem da Srbija nije i neće uvesti sankcije Rusiji i da će raditi na očuvanju iskrenog prijateljstva", rekao je Vučić.

On je dodao da je siguran da će se u tome uspeti, jer je politika rukovodstva Srbije suverena, nezavisna i odgovorna politika.

U razgovorima je, kaže, bilo i reči o nastavku vojnotehničke saradnje, te spomenuo da je Srbija dodatno zainteresovana za helikoptere i transportna sredstva. 

Vučić je pozvao Putina da dođe na otvaranje Hrama Svetog Save, koje je planirano 2019. godine, a u čije je opremanje ruska strana uložila značajna sredstva.

Obraćajući se na srpskom jeziku, Vučić je rekao da su razgovorima unapređeni odnosi i učvršćeno poverenje i izrazio je uverenje da će se u oblastima kulture, sporta i ostalim sferama unaprediti saradnja.

Dodao je da će Srbija na najvišem nivou uzeti učešće u obeležavanju 75. godišnjice od velike Staljingradske bitke, jer su, kaže, Srbi jedan od retkih naroda koji nisu učestvovali na strani fašizma u ratu i uvek su se dičili antifašističkom tradicijom.

Naglasio je da je sa Putinom razgovarao u četiri oka, kao i da su delegacije dve zemlje razgovarale i u širem i u užem sastavu, te da je tema bila i unapređenje ekonomske saradnje, koja znači bolji životni standard građana, ali i o tome kako i na koji način da rešavaju probleme u institucijama međunarodne zajednice.

Vučić je čestitao svim građanima Srbije slavu Sveti Nikola, koju, kaže, slavi veliki broj građana, kao i on lično, a predsedniku Putinu i Rusiji sutrašnji Dan službi bezbednosti, jer zna koliko im je to važno.

"Imali smo odlične razgovore i nadam se nastavku plodonosne saradnje sa Rusijom", zaključio je predsednik Srbije.Izvorni link

Slični artikli

Top