Ovde ste
Home > Automobili > PREVARANTI POD LUPOM ZAKONA: Uvode se veće kazne za nesavesne trgovce i proizvođače koji varaju kupce!

PREVARANTI POD LUPOM ZAKONA: Uvode se veće kazne za nesavesne trgovce i proizvođače koji varaju kupce!


To su samo neke od novosti koje u Hrvatskoj na snagu stupaju 14. decembra, kada za sve zemlje članice EU počinje da važi nova uredba o službenim kontrolama primena propisa o hrani i hrani za životinje.

Reč je o novom, boljem setu mera nadzora i kontrole kompletnog poljoprivredno-prehrambenog lanca, koje su Evropski parlament i Savet prihvatili u martu 2017. godine, a zemlje članice dužne su da ih primenjuju od kraja 2019. godine.

Kako je objašnjeno u tekstu uredbe, ideja je da se postigne bolji i stroži inspekcijski sistem u 800 milijardi evra vrednoj evropskoj industriji proizvodnje hrane, koju je poslednjih godina potresao niz skandala.

Portal navodi primer iz 2013. godine, kada je otkriveno da je evropskim potrošačima podvaljivana hrana deklarisana kao govedina, iako se u stvari radilo o konjskom mesu ili novijeg šokantnog otkrića da se u poljskim klanicama kolju bolesne krave, čije se meso prodaje u marketima.

Poslednja uredba kojom je EU definisala okvire inspekcijskog nadzora nad proizvodnjom hrane donesena je još 2004, pa se novom legislativom pokušava stati na kraj prevarantskim praksama u segmentu proizvodnje hrane, a u tome bi trebalo da pomognu i nove, veće kazne.

Tačnije, države članice će u svoje zakone uvesti kazne koje će u finansijskom smislu morati da budu veće od koristi koju je počinitelj ostvario prevarom, a iako se preporučuje da se one određuju kao postotak prihoda, države članice same će moći da odaberu da li će prihvatiti baš taj model.

Novost za inspektore biće mogućnost da anonimno na internetu kupuju uzorke hrane koje će potom testirati, a ako se pokaže da nisu u skladu sa uredbama, prekršitelji će moći da budu automatski kažnjeni, a to je do sada moglo da se radi samo uz zvanične najave.

 
Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE
Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE
 
Čitajte Zaštitnik potrošača: Zastitnikpotrosaca.rs





Source link

Nekretnine Srbija besplatni oglasi

Slični

Оставите одговор

Top