Ovde ste
Home > Ekonomija > Vui: Poveavamo plate, opasnosti od bankrota vie nema

Vui: Poveavamo plate, opasnosti od bankrota vie nema


Beograd — Predsednik Srbije Aleksandar Vui rekao je da ne poveavaju plate samo Rumunija ili Bugarska, na primer, ve i Srbija.


Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug, Predsedni

Foto: Tanjug, Predsednitvo Srbije

“U odnosu na pre smanjenja plata za 38 odsto uveali plate za medicinske tehniare sa viom i srednjom kolom i stomatolokim tehniarima. U odbrani 26 odsto, a 40 odsto vie posle smanjenja, a 26 odsto u odnosu na pre smanjenja i to e iz godine u godinu ii gore”, rekao je Vui sino na RTS.

“Sudijama i tuialtvu 21,2, uistanovama socijalne zatite 27,2 odsto vie, ustanovama kulture 22, 3, zaposlenia u osnvnom i srednjem obrazovanju 30 odsto vie za samo nekoliko godina” za pet godina, naveo je Vui.

“To nije malo, ali nije dovoljno”, kae Vui a na kritike Fiskalnog saveta da je to preko nominalnog rasta BDP, Vui kae da mu ne smetaju te kritike, jer i sam voli taj pristup.

“Ali, nema bojazni, i dalje imamo suficit u budetu. Nema opasnosti, vodimo rauna. Nivo plata i penzija mora da bude u skladu sa nekim parametrima koji su postavljeni a to su 7 i 9 odsto. Mi to prelazimo za 0,1 odsto, nema nikakve opasnosti”, kae on.

Istakao je da dok bude obavljao neku funkciju, a to, kae, nee biti jo mnogo vremena, problema sa finansijama, opasnosti od bankrotstva – nee biti. Kad je postao premijer javni dug je iznosio 78 odsto BDP, a danas 52 odsto, dodao je.

Ocenio je i da je velika stvar za Srbiju to to je prvi put posle vie decenija na berzi za zamenu loih kredita povoljnijim kamatnim stopama – ima stopu od 1,25 odsto. “To je za estitke.Znaju strunaci kakav je to signal i na korak smo do investment grejda”, zakljuio je on.

Predsednik je dodao i da novi investicioni plan predvidja ulaganje drave u pronatalnu politiku od najmanje 200 miliona evra, kako bi se podstakao vei natalitet.

“To je za vantelesnu oplodnju, ko god hoe i kada god hoe da mu bude omogueno da ide na vantelesnu oplodnju”, otkrio je sino Vui, gostujui na RTS-u. Cilj je, kako kae, da se u naredne dve godine povea “sa dananjih 100.000-120.000 dinara za dete, na 300.000 do 350.000 dinara”. “Da podstiemo ljude da imaju to vie dece, a onda da obezbedjujemo da nemaju pomo samo za tree i etvrto dete 120 i 180 evra, nego da to jo pojaamo da bi motivisali majke da imaju jo vie dece i da se pokae briga drave a ne da zavise samo od svog rada”.

Vui je upozorio da ako ne budemo imali dece da sve ovo daba radimo jer nee imati ko Srbiju da sauva. Rekao je da Srbiju godinje napusti godinje oko 40.000 ljudi, od ega je 35.000 vea stopa mortaliteta od nataliteta. “To je straan problem. I da su duplo i tri puta manji brojevi – jezivi su”, dodao je Vui.

Source link

Nekretnine Srbija besplatni oglasi

Slični

Оставите одговор

Top