Ovde ste
Home > Vesti > Podela u EU: Merkelova ili Makron?

Podela u EU: Merkelova ili Makron?


Izjava francuskog predsednika Makrona o Evropskoj uniji i NATO podelila je Evropu. Sa Makronom se posebno nije usaglasila nemaka kancelarka Angela Merkel.


Izvor: B92, Sputnjik

EPA-EFE / SASCHA STEINBACH

EPA-EFE / SASCHA STEINBACH

Merkelova smatra da je Emanuel Makron imao vrlo “surov renik”. Ona je poruila da ne deli njegov stav.

“Evropa se sasvim sigurno nala u haosu koji poodavno traje i teko je proceniti kuda će dalje ići. Makronova izjava nije u sutini nita novo, samo su nove formulacije koje su veoma drastine i veoma brutalne. To je sada, po intonaciji, dramatinije nego to je on inae govorio“, rekao je za Sputnjik dugogodinji dopisnik lista “Politika” iz Nemake Miroslav Stojanović.

Stojanovi kae da su se Merkelova i Makron razili u miljenima kada je Makron izjavio da je EU potrebna radikalna reforma.

“Makronov koncept poznat je jo od onog uvenog govora na Sorboni, kada je rekao da EU vie ne moe praviti neku unutranju koheziju sa postojećim mehanizmima i u kompoziciji sa 28, odnosno 27 lanica, te da joj je potrebna radikalna reforma”, rekao je Stojanovi.

“Taj tandem je ranije uvek otvarao neku novu stranicu u tom najvećem posleratnom projektu — EU. Meutim, taj tandem odavno ne funkcionie skladno“, objanjava Miroslav Stojanovi.

Stojanovi smatra da Makron eli da se postavi kao novi voa Unije i da, na neki nain, lidersku palicu preuzme od Angele Merkel, pie Sputnjik.

“Za sada osim onog koji zastupaju Merkelova i Makron, u Evropi ne postoji treći koncept konsolidacije Evropske unije niti linost koja bi mogla da ga nametne kao temu, a kamoli da ga realizuje”, kae Stojanovi.

Source link

Nekretnine Srbija besplatni oglasi

Similar Articles

Оставите одговор

Top