Ovde ste
Home > Ekonomija > Šta vlasnicima vozila donosi zabrana Euro 3 i Euro 4 automobila? VIDEO

Šta vlasnicima vozila donosi zabrana Euro 3 i Euro 4 automobila? VIDEO


Beograd — Saobraćaj predstavlja veliki izvor zagađenja vazduha, a polovni automobili koji dolaze iz Zapadne Evrope u Srbiju tome veoma doprinose.


Izvor: B92, Prva TV

Foto: Epa/WU HONG

Foto: Epa/WU HONG

Nakon najava da se razmatra zabrana uvoz automobila sa Euro 3 i Euro 4 standardom, postavlja se pitanje da li vlasnici automobila sa ovim motorima u Srbiji imaju razloga za brigu.

“Ovi koji su već kupili auto, njih neće pogoditi ovakva jedna mera, jer ovde je ideja da ne uvozimo dalje takve stare automobile, a ovi koji su već uvezeni oni će se i dalje voziti našim putevima”, kaže za Prvu TV Krsto Lipovac sa Saobraćajog fakulteta.

Osim ekoloških, jedan od razloga za podmlađivanje voznog parka u Srbiji je bezbednost saobraćaja.

“Pretpostavlja se da je vozilo sa novijim Euro standardom motora i bezbednije vozilo, ali to nije pravilo. Prosto, neki automobil visoke klase star 15 godina svakako da je bezbedniji od automobila niže klase koji je skoro sišao sa proizvodne trake”, kaže Damir Okanović, iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Kod prodavaca polovnih vozila najviše se traže automobili do 5.000 evra i 10 godina starosti koji ne potpadaju pod potencijalnu zabranu. Ta zabrana može loše uticati samo na preprodavce koji prodaju starije automobile od toga.

“Ako bude prestao uvoz Euro 3 i Euro 4 motora, preostaje da se kupuje Euro 5 i Euro 6 što podrazumeva generaciju mlađih automobila”, objašnjava Stefan Krasić, prodavac sa placa “Balkan Auto”.

Opširnije u video-prilogu:

Source link

Nekretnine Srbija besplatni oglasi

Similar Articles

Оставите одговор

Top