Ovde ste
Home > Zdravlje > Za ove namirnice studije ukazuju da smanjuju rizik od razvoja raka plua

Za ove namirnice studije ukazuju da smanjuju rizik od razvoja raka plua


Konzumiranje jogurta i namirnica bogatih vlaknima povezuje se sa smanjenim rizikom od razvoja raka plua, pokazali su rezultati nove amerike studije.


Izvor: B92, Net.hr

Foto: gettyimages/  Getty Images

Foto: gettyimages/ Getty Images

Naunici podseaju na prednost konzumiranja namirnica bogatih vlaknima i jogurta i njihov uticaj na zdravlje je ve utvren kada su u pitanju kardiovaskularne bolesti i karcinomi digestivnog sistema, pie portal Sajens dejli (Science Daily).

Nova otkria temelje se na analizi podataka iz studija koje su obuhvatile 1,4 miliona odraslih osoba iz Sjedinjenih Drava i iz evropskih i azijskih zemalja. Ona upuuju na to da ovakva vrsta prehrane moe da utie na spreavanje razvoja raka plua.

Uesnici studije bili su podeljeni u pet grupa,zavisno od koliine vlakana i jogurta koje su konzumirali. Kod onih koji su jeli najvie pomenute namirnice uoen je 33 odsto manji rizik od razvoja karcinoma plua u poreenju s grupom koja nije jela jogurt ni namirnice bogate vlaknima.

“Naa studija prua snane dokaze koje idu u prilog amerikim smernicama o prehrani za razdoblje 2015–2020, kojima se preporuuje prehrana bogata visokim nivoom vlakana i jogurtom”, rekla je jedna od autorki studije, dr Sjao u, koja se bavi istraivanjem raka u grupi Programa za istraivanje epidemije raka.

“Tu smo povezanost primetili meu aktuelnih i bivim puaima, ali i kod osoba koje nikada nisu puile i jednako je meu mukarcima i enama osobama razliitog porekla”, dodala je naunica.

u je istakla da su za ovaj pozitivan uinak vlakana i jogurta na zdravlje odgovorna probiotika svojstva namirnica i dodala da probiotikim svojstvima jogurta mogu da promene mikrobiotiku na kvalitetan nain.

Autori studije su rezultate istraivanja objavili u strunom asopisu JAMA Oncology.





Source link

Nekretnine Srbija besplatni oglasi

Similar Articles

Оставите одговор

Top