Ovde ste
Home > Ekonomija > ŠVAJCARSKA ZABRANJUJE PRODAJU DEZODORANSA: Šokantni rezultati istraživanja ukazuju na povezanost SA NASTANKOM RAKA DOJKE?!

ŠVAJCARSKA ZABRANJUJE PRODAJU DEZODORANSA: Šokantni rezultati istraživanja ukazuju na povezanost SA NASTANKOM RAKA DOJKE?!


Švajcarska je postala prva zemlja koja će zabraniti dezodoranse koji sadrže kancerogene aluminijumske soli. Nakon studije iz 2016. godine, koja je utvrdila da otrovne hemikalije koje su pronađene u dezodoransima igraju ulogu u nastanku karcinoma dojke, Švajcarska nacionalna većina glasala je 126 naspram 58 u korist njihove zabrane.

Aluminijumske soli deluju tako da se rastope u znoju i blokiraju rad žlezda

Mera takođe poziva Federalno veće na sprovođenje istraživanja koje bi dokazalo uzročnu vezu između upotrebe dezodoransa i povećanog rizika od raka dojke.

Aluminijumske soli su aktivni sastojci koji se koriste u proizvodnji mnogih antiperspirantnih proizvoda na tržištu, koji pomažu u sprečavanju preteranog znojenja i uklanjanja mirisa tela. Toksična hemikalija deluje tako da se rastopi u znoju i blokira rad žlezda.

Naučna studija

S druge strane, hemikalije smanjuju količina vlage koja je prisutna u koži. Međutim, pronađeno je da takvo delovanje takođe podstiče nakupljanje tkiva u dojkama.Većina antiperspirantnih i dezodorantnih proizvoda sadrže ovu hemikaliju koja uzrokuje rak, napomenuli su istraživači.

Oprečna mišljenja

Međutim, drugi stručnjak je opovrgnuo tvrdnju studije i ukazao na značajnu zamku istraživanja – sprovodi se na životinjskim modelima.

Stručnjak je takođe istakao da rezultati ne bi trebalo da utiču na upotrebu dezodoransa i antiperspiranata među ženama.

– S trenutnim dokazima, nema razloga da se ženama zabrani upotreba dezodoransa zbog rizika od raka dojke.

Postoje, međutim, utvrđeni načini kako da žene smanje rizik od bolesti, uključujući smanjenje unosa alkohola, održavanje zdrave telesne težine i redovni treninzi – izjavila je naučnica Delit Morgan za “Hafington post”.

Studija objavljena u časopisu “International Journal of Cancer” prošle godine služila je kao primarni katalog za najnoviji podsticaj da Švajcarska zabrani upotrebu aluminijumskih soli u proizvodnji dezodoransa.

Kao deo studije, tim istraživača iz Ženeve pregledao je uticaj toksičnih hemikalija na miševima.
Istraživački tim je utvrdio da je duže izlaganje opasnoj hemikaliji povezano s rastom tumora u tkivu dojke životinja. To takođe može da podstakne da rak metastazira na druge delove tela, upozorio je istraživački tim.

Kao i azbest

Istraživači su ukazali da posebno žene treba da izbegavaju korišćenje proizvoda koji sadrže aluminijumske soli. Isto tako, pozvali su na zakonsku zabranu tih soli, na isti način kao što je zabranjen i azbest.

– Mislim da bi trebalo da izbegavamo sve dezodoranse koji sadrže aluminijumsku so. I vrlo je teško biti siguran da su takozvani dezodoransi ‘bez aluminijuma’ stvarno bez… Azbest je jeftin, ima vrlo atraktivan industrijski potencijal i trebalo mu je 50 godina da ga zabrane. Nadamo se da neće dugo trajati da se zabrane aluminijumske soli – navodi koautor studije Andre-Paskal Sapino.

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE
Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

 

Čitajte Zaštitnik potrošača:Zastitnikpotrosaca.rs

Source link

Nekretnine Srbija besplatni oglasi

Slični

Оставите одговор

Top