Ovde ste
Home > Ekonomija > Nemaka za dlaku izbegla recesiju: Presudio snaan izvoz, dravna i lina potronja

Nemaka za dlaku izbegla recesiju: Presudio snaan izvoz, dravna i lina potronja


Berlin — Snaan izvoz, dravna i lina potronja pomogli su Nemakoj da izbegne recesiju u treem tromeseju, pokazala je statistika.


Izvor: Novac.hr

Foto: Depositphotos, ake1150sb

Foto: Depositphotos, ake1150sb

Time je Nemaka ponovo za dlaku izbegla recesiju, koju neki ekonomisti definiu kao pad aktivnosti na tromesenom nivou dva tromeseja zaredom. U slinoj se situaciji nala i krajem prole godine.

Izvoz je u razdoblju od jula do sepembra porastao jedan odsto, s neto doprinosom trgovinske razmene u ukupnoj stopi rasta od pola procentnog boda.

Podaci koje je statistiki zavod sastavio za Rojters pokazuju da je nemakoj ekonomiji pomogao snaan rast izvoza u SAD, podstaknut slabijim evrom i preusmeravanjem trgovinskih tokova zbog ameriko-kineskog trgovinskog rata, prenosi portal Novac.

Nemaki izvoz u SAD porastao je u treem tromeseju 7,6 odsto na godinjem nivou, nakon rasta od 5,3 procenta u prethodnom kvartalu, odraavajui kontinuirano snanu potranju za nemakom robom uprkos protekcionistikoj politici amerikog predsednika Donalda Trampa.

Iznenauje i snaan rast izvoza u Francusku, za 3,1 odsto na godinjem nivou, nakon stagnacije u drugom tromeseju. Rojters tumai takav rast dobrim rezultatima francuske ekonomije zahvaljujui strukturnim reformama i fiskalnim podsticajima koje je uvela vlada predsednika Emanuela Makrona.

Nemaka je u Francusku u treem tromeseju, prema podacima koje je za Rojters pripremio Destatis, najvie izvozila maine, automobile i avione, a u SAD maine i farmaceutske proizvode.

Snana potranja za nemakom robom u SAD-u i Francuskoj ublaila je negativne posedice posustajanja izvoza u Kinu, koji je gotovo tri decenije bio postojan izvor rasta za nemaku industriju.

Nemaki izvoz u Kinu je u treem tromeseju gotovo stagnirao na godinjem nivou, nakon rasta od 1,8 odsto u periodu od aprila do juna.

Podaci su pokazali da je lina potronja porasla za 0,4 odsto, a dravna potronja za 0,8 procenata.

Pad je zabeleen u stavci bruto ulaganja u fiksnu imovinu i opremu, signalizirajui kontinuirani pesimizam kompanija u pogledu predstojeeg razdoblja.

Source link

Nekretnine Srbija besplatni oglasi

Slični

Оставите одговор

Top