Ovde ste
Home > Ekonomija > Poverenica: Preporuiemo da se ne radi nedeljom

Poverenica: Preporuiemo da se ne radi nedeljom


Beograd — Zakon o finansijskoj podrci porodicama treba dopuniti poreskim podsticajima za kompanije koje brinu o zaposlenima koji imaju porodicu.


Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug/DRAGAN KUJUNDZIC

Foto: Tanjug/DRAGAN KUJUNDZIC

Takoe i odredbom o obaveznom roditeljskom odsustvu za oeve, ocenila je na konferenciji u beogradskom hotelu Hajat poverenica za zatitu ravnopravnosti Brankica Jankovi.

Ona je na drugom panelu konferencije “Poslovanje po meri porodica” koji je organizovala Biznis info grupa najavila i da e prema ministarstvu trgovine ii preporuka da se ne radi nedeljom.

“Iz protesta ne kupujem nedeljom u trnim centrima. Poeli smo analizu, i to e biti inicijativa ili preporuka jer to je ogroman broj ljudi koji radi nedeljom i ne moe da bude sa svojom porodicom”, kazala je.

Jankovi je istakla da nije dobijala pritube na direktnu diskriminaciju trudnica i majki u vidu pitanja poslodavca “da li planirate da ostanete trudni”, ve se zaposlene majke ale na nie zarade, loije radno mesto i nemogunost napredovanja po zavretku porodiljskog odsustva.

Natalija Pei, rukovodilac ljudskih resursa u Vip mobajlu kazala je da zaposleni jako cene mere podrke roditeljima poput fleksibilnog radnog vremena, vrtia za zaposlene i plaenog skraenog radnog vremena za mame nakon povratka na posao, i da zarada nije jedini motiv zaposlenih kad biraju firmu.

“Mi imamo kolege koji su otili jer im se ukazala mogunost vee zarade, ali su se vratili zbog podrke koju imaju kao roditelji kod nas”, kazala je.

Kako je istakla, vano je napraviti balans u podsticanim merama za sve zaposlene kako se roditelji koji rade od kue ili skraeno radno vreme ne bi oseali krivima to kolega koji nema porodicu, preuzima posao.

Vesna Bengin, suosniva Biosense instituta istakla je da kompanije koje brinu o roditeljima postiu veu efektivnost, takva kompanija je mnogo atraktivnija za privlaenje novih zaposlenih i zadravanje postojeih.

“Biosense se bori protiv odliva mozgova, ne samo visinom plate ve i razliitim podsticajnim merama za mlade roditelje kao to su fleksibilno radno vreme, pomo kod kupivine stana itd”, navela je ona dodajui da takva poslovna kultura privlai i domae naunike iz inostranstva da se vrate u Srbiju jer im je vano da budu pored svoje familije.

enerali osiguranje u Srbiji svake dve godine radi anketu o zadovoljstvu zaposlenih na osnovu koje se osmisli set mera za sve zaposlene, navela je Nataa Marjanovi, lan izvrnog odbora ove osiguravajue kue koja je prva finansijska kompanija u Srbiji sa sertifikatom family friendly kompanije.

Source link

Nekretnine Srbija besplatni oglasi

Slični

Оставите одговор

Top