Ovde ste
Home > Ekonomija > Evrostat zvanino objavio: Srbija po stopi rasta u treem kvartalu deli prvo mesto u Evropi

Evrostat zvanino objavio: Srbija po stopi rasta u treem kvartalu deli prvo mesto u Evropi


Beograd — Prema aktuelnim statistikim podacima Evrostata (Evropski zavod za statistiku) Srbija je zauzela prvo mesto u Evropi po stopi rasta, koja iznosi 4,8 odsto.


Izvor: B92

Foto: Depositphotos, digitalgenetics, 22987588

Foto: Depositphotos, digitalgenetics, 22987588

Istu stopu rasta u treem kvartalu belei i Maaraska, s kojom Srbija deli prvo mesto.

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Sinia Mali ocenio je da je privredna aktivnost u treem kvartalu ove godine zabeleila rast velikih razmera.

“Ovo je zaista ogroman uspeh i neverovatna vest za nau zemlju. Prema najnovijim podacima, stopa rasta iznosi 4,8 odsto, to je i vie nego to smo prognozirali. Ovaj intenzivni privredni rast je praen snanom investicionom aktivnou i veom linom potronjom domainstava. Sve to pokazuje da u 2019. godini privredni rast moe da bude i vei od projektovanih 3,5 odsto, i da dostigne 3,7 – 3,8 odsto, a sledee godine da premai 4 odsto”, rekao je Mali.

Kako je saoptio Republiki zavod za statistiku, posmatrano po delatnostima, u treem kvartalu je na godinjem nivou znaajan realni rast BDP zabeleen u sektoru graevinarstva, ak 34,7 odsto, dok je rast u sektoru informisanja i komunikacije 7,7 odsto, a u trgovini na veliko i malo, saobraaju i skladitenju i uslugama smetaja i ishrane 5,4 odsto.

Foto: Tanjug/Sava Radovanovi

Foto: Tanjug/Sava Radovanovi

“Ovo su zaista sjajni rezultati, to nam privreda vie raste, otvara nam se i sve vie radnih mesta. Napravili smo, u tom smislu, ozbiljan pomak, jer je stopa nezaposlenosti pala ispod 10 odsto i sada je 9,5 odsto. Ne elimo da se zaustavimo, te uvodimo brojne olakice za privredu i nova zapoljavanja, to e dovesti do novog poleta ekonomije i njenog rasta”, naveo je ministar.

Zahvaljujui povoljnim kretanjima u realnom sektoru i zakonskim predlozima, koji su trenutno pred poslanicima, privreda e biti dodatno rastereena, ocenjuje ministar.
“Oekujemo prelivanje njihovih pozitivnih efekata na trite rada i dalje smanjenje nezaposlenosti. Sada je jasno da je skepticizam pojedinaca bio apsolutno suvian i neopravdan, jer smo pokazali da se moe, ako se osmisli dobar ekonomski plan, i uspeno se radi na njegovoj realizaciji”, objasnio je Mali.

Prema njegovim reima, narednih dana bie predstavljen i Nacionalni investicioni plan, iz koga e se videti namera drave da podie reference zemlje, i podstakne njen dalji napredak i razvoj.

“U narednih pet godina imaemo velike investicije, usmerene pre svega na bolji ivotni standard graana Srbije. To e doprineti otvoranju novih radnih mesta irom zemlje, i pruie dodatni impuls privrednom rastu”, ocenio je Mali i zakljuio da kreiranjem odgovornog i predvidivog poslovnog ambijenta, sada moemo da se nadamo jo brem ekonomskom razvoju.

Source link

Nekretnine Srbija besplatni oglasi

Slični

Оставите одговор

Top