Ovde ste
Home > Vesti > Grka crkva nepokolebljivo odbija kremaciju

Grka crkva nepokolebljivo odbija kremaciju


Dva meseca poto je otvoren prvi krematorijum u ​​Grkoj, Grka pravoslavna crkva ponovila je svoje protivljenje kremiranju mrtvih.


Izvor: Beta/AFP

Ilustracija:  EPA-EFE/ABED AL HASHLAMOUN

Ilustracija: EPA-EFE/ABED AL HASHLAMOUN

Ponavlja svoje odbijanje verske sahrane u sluaju kremacije.

“Mrtva tela nisu otpad (…) Crkva se protivi spaljivanju (…) tragino je spaljivanje ili usitnjavanje neega to ima stvarnu vrednost”, pie u dokumentu Crkve na etiri stranice upućenom “narodu” koji e biti deljen vernicima u svim crkvama.

Poto “Crkva potuje slobodu onih koji odlue da se prepuste vatri.., i oni moraju Crkvi priznati slobodu da nije duna da slavi njegovo… odbacivanje pogrebne tradicije”, pie u tekstu.

Kao jedna od poslednjih zemalja u Evropskoj uniji koja je omogućila spaljivanje mrtvih, Grka je otvorila svoj prvi krematorijum poetkom oktobra, izgraen privatnim sredstvima u Riconi, 80 kilometara od Atine.

U zemlji u kojoj vie od 90 odsto stanovnika kae da su pravoslavci, krematorijum je blokirala Grka pravoslavna crkva koja se dri pravoslavnog rituala sahrane.

U nedostatku krematorijuma, stotine grkih porodica bile su primorane da prenose posmrtne ostatke svojih roaka u susednu Bugarsku.

Od izbijanja finansijske krize, broj kremacija je rastao jer je su klasine sahrane skuplje.

Zakonom je prvi put 2006. godine odobreno “kremiranje tela” to su zahtevale i pristalice sekularizma i mnoge optine u kojima je nestalo mesta na grobljima.

Source link

Nekretnine Srbija besplatni oglasi

Slični

Оставите одговор

Top