Ovde ste
Home > Vesti > Palmer: Dejton 2 nam nije cilj, SAD e reagovati na pokuaje naruavanja suvereniteta BiH

Palmer: Dejton 2 nam nije cilj, SAD e reagovati na pokuaje naruavanja suvereniteta BiH

Fallback Image


Izaslanik dravnog sekretara SAD za Z. Balkan Metju Palmer rekao je da eventualni novi sporazum o BiH, takozvani “Dejton dva”, nije u fokusu amerike politike.


Izvor: Beta

Ilustracija: Depositphotos/ Tatiana53

Ilustracija: Depositphotos/ Tatiana53

“Ne mislim da je ‘Dejton dva’ neophodan, niti da je fokus amerike politike i angamana u regionu”, rekao je Palmer prilikom gostovanja na sarajevskoj televiziji N1.

On je naveo da “ne bi optuivao Dejtonski sporazum za nefunkcionalnost vlasti u BiH”.

“Ne radi se tu o ustavu i Dejtonu, nego o liderima u BiH koje graani biraju da vode zemlju (…) Lideri treba da prihvate svoju odgovornost i rade na nalaenju kompromisa u voenju zemlje”, izjavio je ameriki diplomata.

Palmer je naveo da SAD sa srpskim lanom predsednitva BiH Miloradom Dodikom komuniciraju iako je pod amerikim sankcijama jer potuju instituciju predsednitva.

“Potujemo tu instituciju i sastajemo se s njim u tom kapacitetu, da bismo razgovarali o zabrinutostima SAD i nainima kako da pomognemo evropskom putu i ta Dodik moe da uini tim povodom”, rekao je Palmer.

Prema njegovim reima, Dodik je na crnu listu stavljen jer je osporavao Dejtonski sporazum i da bi SAD “bile srene” da mogu da ga s te liste skinu.

“Sankcije razliitih nivoa su instrument SAD u promovisanju njihovih ciljeva za BiH. One se ne koriste lako, mnogo se razmilja o njima, ali ne oklevamo da ih upotrebimo ako pomau ciljevima o budunosti BiH”, naveo je Palmer.

Palmer rekao je da SAD podravaju suverenitet Bosne i Hercegovine i da e reagovati na pokuaje da se on narui.

“Stav SAD je jasan, podravamo suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Reagovaemo na sve akte ili nastojanja koji na bilo koji nain podrivaju temelje teritorijalnog integriteta BiH”, rekao je Palmer prilikom gostovanja na sarajevskoj televiziji N1.

Prema njegovim reima, cilj SAD je jaanje institucija BiH da bi ta zemlja mogla zadovoljiti kriterijume za lanstvo u EU. Upitan o navodima da je srpski lan predsednitva BiH Milorad Dodik najvei ruski saveznik u regionu, Palmer je rekao da “ne eli da personalizuje stvari”.

“SAD imaju ciljeve na Zapadnom Balkanu i u svojim odnosima s BiH. Sa svim relevantnim vlastima elimo da radimo na evropskoj budunosti za graane i to je ono to graani ele za sebe, da lideri na tome rade”, izjavio je Palmer i dodao da SAD na tim ciljevima rade “s partnerima koje imaju”.

On je naveo i da su neke odluke i izjave koje dolaze iz Republike Srpske “problematine”.

Bolji smo partneri od Rusije

Palmer je rekao da je Zapadni Balkan i dalje prioritet amerike spoljne politike i da Vaington eli da zemlje regiona gledaju na SAD i EU kao na “partnere koje su same izabrale”.

On je rekao da SAD ele da Zapadni Balkan postane deo “porodice evropskih zemalja” i da u to ulau znaajan politiki i drugi kapital.

Ameriki diplomata je odbio da komentarie nedavni izvetaj Pentagona o porastu uticaja Rusije u Srbiji i rekao da SAD sebe vide kao partnere svih zemalja regiona, pa tako i Srbije.

“Mislim da smo za sve na Zapadnom Balkanu bolji partneri od Rusije, i uiniemo sve da to jasno kaemo liderima i gradjanima regiona”, izjavio je Palmer. Dodao je da SAD smatraju da oslanjanje Srbije na rusku vojsku “nije dobro za napredak”.

On je ipak rekao i da SAD imaju blisku vojnu saradnju sa Srbijom i da e nastaviti da rade na produbljavanju te saradnje. Po njegovim reima, ciljevi SAD se podudaraju s ciljevima zemalja Balkana: lanstvo u EU kao i u NATO, osim u sluaju Srbije, a Vaington e podrati Zapadni Balkan u tim tenjama.

Source link

Nekretnine Srbija besplatni oglasi

Slični

Оставите одговор

Top